Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 15.03.2011.
09:48 >> 09:58h
Blic A

Ispovest Albanki žrtava "Škorpiona": Prestale smo da dišemo da nas ne ubiju

Saranda i Jahona Bogujevci dve su od petoro dece koja su preživela napad "Škorpiona" na grupu žena i dece u Podujevu 28. marta 1999. godine. Fond za humanitarno pravo zastupa ovu decu u tužbi protiv Srbije u kojoj se traži odšteta države za pretrpljen bol.

Jahona i Saranda Bogujevci

"Bilo je rano jutro, oko sedam sati. Ispred kuće staju dva vojna vozila. Prethodnih dana, otkako je počelo bombardovanje, u Podujevu su razbijane radnje, izlozi, prozori... To jutro su krenuli po kućama", priseća se Saranda, tada 13-godišnja devojčica.

Grupa od oko 20 žena i dece, svi u rodbinskim vezama, pokušava da se sakrije u jednu od sporednih kuća velikog zajedničkog dvorišta.

"Svi smo se stisli u tu jednu prostoriju. Ne vidimo ništa, ali čujemo kako iz susednih kuća izvode komšije. Čuje se galama, dreka, psovanje, vika. Zatim rafali", priča Saranda.

U jednom trenutku, shvataju da vojnici vide gde se kriju.

"Naređuju da izađemo, da torbe koje smo imali spremne za beg ostavimo gde su. Pretresaju nas. Viču. Mi deca ne razumemo srpski, ali naše majke razumeju", nastavlja Saranda.

U koloni po jedan, ženu i decu, među kojima je najmlađe imalo svega 21 mesec, izvode na ulicu. Vode ih zatim iz jednog dvorišta u drugo. "Ne znaju šta će sa nama", dodaje Saranda.

Na ulicama je opšti metež. Jednom Albancu bacaju kapu, pljuju ga i vređaju. Drugu dvojicu uvode u lokal. Iz lokala se ubrzo čuju samo dva pucnja. Onda vide vojnika kako izlazi odatle i ide prema njima.

Majke shvataju šta se sprema. Jedna viče: "To su samo deca!" Vojnik šamara Fezriju (21), ona pada preko Jehone (11) koja ide ispred nje u koloni. Odvode ih u dvorište porodice Gaši, guraju uza zid. Jehonina majka Šefkate (42) strada prva. Vojnik joj puca u glavu. Njen sin Gence, koji tada ima šest godina, počinje da doziva majku. Vojnik koji je ubio Šefkete uzima od drugog vojnika oružje i rafalom kosi sve redom.

"Naslonila sam se na zid i lagano se spustila dole. Kad je prestala pucnjava, pogledala sam oko sebe i videla glavu mog brata kako je pala preko mojih nogu", priseća se Saranda i tu prestaje da govori. Suviše je teško.

Posle pucnjave usledila je tišina. Jehona, tada devojčica od 11 godina, ne seća se događaja pre streljanja, samo posle.

"Osećala sam neku toplinu s leve strane i razumela da sam ranjena. Ugledala sam brata koji mi je rekao: 'Vidiš li šta su nam uradili'. A onda je stigla druga grupa vojnika i mi smo prestali da dišemo, da ne bi otkrili da smo živi", priča Jehona.

Ta druga grupa vojnika je odvela preživelo petoro dece u bolnicu u Prištini. Preživeli su Saranda, Jehona, Lirija, Fatos i Genc Bogujevci. U masakru u Podujevu stradalo je sedam žena od 21 do 69 godina starosti i sedmoro dece od dve do 14 godina. Saranda i Jehona izgubile su majke, braću i sestre. Zadobile su teške povrede i trajne ožiljke, svaka je najmanje tri puta operisana. Saranda gotovo i da ne može da koristi levu ruku.

Za ratni zločin nad civilima u Podujevu Saša Cvjetan, kao pripadnik jedinice "Škorpioni" osuđen je na 20 godina zatvora.

Posle svega što im se desilo, petoro preživelih završili su škole u Engleskoj, gde su se trajno naselili.

"Sve što radim, sve što stvaram ima veze sa tragedijom i sa masakrom. U poslednjem svom projektu, koristim preostale fotografije svoje izgubljene porodice", kaže Jahona.

Preživeli članovi porodice Bogujevci traže odštetu od države za pretrpljen bol. U tužbenom zahtevu traži se odšteta od po 3,5 miliona dinara za svako dete, plus po 40.000 dinara mesečnog izdržavanja. Postupak u ime oštećenih vodi Fond za humanitarno pravo i počeo je pre reforme pravosuđa. U međuvremenu, sudija se promenio i tražio da se devojke ponovo saslušaju. Iako su od Mančestera, preko Podujeva do Beograda prevalile hiljadu kilometara, u Beogradu ih je sačekalo - odlaganje ročišta. 


"Nije nam važno da dobijemo odštetu. Važna je pravda i važno nam je da svi znaju kakav se masakr desio", kaže Saranda.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2011. 10:01
Nejasna mi je izjava ? Nisu razumeli Srpski a imali su po 13 godina znaci 7 razred osnovne skole ? Druga grupa vojnika ih je odvela u bolnicu ? Sta to znaci da su Skorpioni ubijali a JNA spasavao ?
Utorak 15.03.2011. 09:58
ne vjerujem više nikome!svega je bilo i monstruoznih stvari ali duplo više je monstruoznih laži.i zanimljivo tvrdimo da nas neko mrzi ?ne treba,mi sami sebe mrzimo.dajte mi pokažite samo jedan članak sa prostora bivše sfrj gdje ostali narodi mrze sami sebe,nema ga, samo u srbiji izlaze.
Utorak 15.03.2011. 11:32
Ovo je strašno što se desilo, ali ima li na drugoj strani da je neki Saša Cvijetin dobio 20 godina, ili oni nisu činili zločine. Prošlo je više od 10 godina kako samo Srbija kažnjava srpske krivce sa Kosmeta. Tako se samo skuplja mržnja za sledeću priliku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online