Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.03.2011.
12:02
B. Đokić - Vesti A

Moj sin nevin robija

Ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona ponovo je u centru pažnje, nakon presude grupi navijača Partizana pre mesec i po dana. Srđan Veličković, čiji je sin Stefan osuđen na 12 godina zatvora, kuca na vrata domaćih i stranih institucija, tvrdeći da mu je sin nevin.

On ponavlja da Stefan uopšte nije bio na Obilićevom vencu u Beogradu kada se dogodio incident, a da materijalne dokaze koje je podneo, sudsko veće nije prihvatilo iz njemu nepoznatih razloga.

Srđan Veličković


 

Šta se dešavalo tog kobnog 17. septembra 2009. godine?
- Stefan je od kuće otišao u centar grada da uzme karte za sebe i prijatelja za utakmicu Partizan-Lil. Parkirao je automobil ispred kladionice u Makedonskoj 5, gde mu radi prijatelj koga je zamolio da pripazi na auto jer je nepravilno parkirao. Nakon toga je otišao do Terazija da pokupi karte.

Ali je morao da se vrati?
- Njega je nakon nekoliko minuta pozvao taj prijatelj i rekao da je došao saobraćajni policajac i da će mu pauk odneti automobil. On je došao do kladionice, gde je policajac napisao kaznu za nepropisno parkiranje. Legitimisao ga je i uzeo podatke iz njegove lične karte. Na zapisniku piše vreme 17 i 39 sati. Napad na Brisa Tatona dogodio se u 17 i 40 sati, tako da Stefan fizički nije mogao da bude na dva mesta praktično u isto vreme.

Faksimil zapisnika policije o nepropisnom parkiranju

Vi ste te dokaze prezentovali sudu?
- Tako je. Tražili smo od suda da MUP prosledi podatke o napisanoj kazni. To je učinjeno i utvrđena je verodostojnost.

Saobraćajni policajac je ispričao kako je došao u Makedonsku 5, da je sačekao nekoliko minuta, da se pojavio vozač automobila i da je napisao kaznu, a vreme kada je pred Stefanom pisao kaznu utvrdio je na satu na mobilnom telefonu.

Tu su se zadržali nekoliko minuta i nakon toga se Stefan odvezao. On na sudu nije prepoznao mog sina, ali ni Stefan njega jer je prošlo devet meseci od tada do svedočenja.

Stefan Veličković

Sud nije prihvatio ovo svedočenje?
- Nije. Stefan jeste bio na Terazijama, gde je bila ta grupa navijača koja je napala Tatona. Ali je otišao pre toga.

Međutim, kada su oni pohapšeni nakon toga, jedan od njih, Bojan Matijević, dao je izjavu kako je Stefana video na Terazijama pre napada, ali da nije bio na Obilićevom vencu.

To je dodao i u završnoj reči, ali ni to sud nije prihvatio. Bez obzira na sve, moj sin je osuđen na 12 godina zatvora.

Da li postoje još neki dokazi protiv njega?
- Ne postoje. Nema nikakvih materijalnih tragova, niko nije svedočio da ga je video na Obilićevom vencu, nema ga ni na snimcima bezbednosnih kamera koje su nadzirale Obilićev venac.

Navijanje jedini greh

 

Da li je Stefan pripadao nekoj ekstremnoj navijačkoj grupi?
- Stefan je navijač Partizana, ali nikako nije iz neke priče ekstremista, prebijanja i pravljenja incidenta. Studira Ekonomski fakultet, živeo je godinu dana u Grčkoj, odlično govori engleski i grčki. Da li je greh što je navijač i što ide na utakmice?


Šta se sada događa?
- Iako je prošlo mesec i po dana od presude, mi nismo dobili niti transkripte završne reči, niti obrazložene presude. To je nedopustivo, jer se moj sin već 18 meseci ni kriv ni dužan nalazi u Centralnom zatvoru, iako svi dokazi govore da je nevin.
 

U potrazi za pravdom

 

Stefanovi roditelji su, u potrazi za pravdom, posetili i Vensana Dežera, šefa delegacije EU u Srbiji kome su dostavili dokumentaciju koja pokazuje da Stefan nije bio na mestu zločina. Veličkovići su se obratili i zaštitniku prava građana Saši Jankoviću, a potom i šefovima svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, očajni.

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2011. 16:44
Ja verujem da taj Stefanovic je nevin , pa verovatno jos ko iz te grupe . Pa ljudi ovi su dobili skoro iste kazne ko njemacki generalstab 45" u Nurnbergu . A tu se je ustvari islo za obicnu tucu dva najodgovornija bi trebala dobit po ne znam 7-8 godina a ne po 30 i vise al sta ces pokvaren sisitem
Nedelja 13.03.2011. 16:14
Zao mi je svakog mladog zivota , za koga postoje stvarni dokazi treba da lezi... ali na osnovu toga sto pripada nekoj navijackoj grupi nekog osuditi to je bezobrazno i bahato bas tako kao sto je sve u ovoj vlasti !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online