Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.03.2011.
09:43
Večernje novosti A

Sve više i više maloletnih delinkvenata

Svake godine beleži se preko 1.000 novih maloletnih prestupnika. U 2002. godini bilo ih je 15.798, a u ovoj godini se očekuje duplo duži spisak.

Detinjstvo provode iza rešetaka 

Da drska ponašanja, bežanja sa časova i školske čarke, od bezazlenih ekscesa mogu olako da "skliznu" u pravi kriminal, pokazuju i poslednji podaci Zavoda za socijalno osiguranje, po kojima je maloletničko prestupništvo doživelo pravi bum. U 2002. godini centri za socijalni rad širom Srbije evidentirali su 15.798 maloletnika sa poremećajima u ponašnju, dok se u ovoj godini očekuje duplo duži spisak!

"Beležimo neprestani trend rasta broja dece i omladine sa poremećajima u ponašanju. Samo za godinu dana je broj evidentiranih bio veći za čak 1.287 imena, odnosno za 5,5 odsto. A ova tendencija je naročito karakteristična za područje centralne Srbije", kaže Živorad Gajić, direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Među maloletnicima je najviše onih koji su učinili neki prekršaj, kao što je vožnja bez dozvole, sitna krađa, verbalni ispad. Oko 40 odsto ih, međutim, već ima krivični dosije u koji je upisana teška tuča, razbojništvo...

"Najveći problem su deca mlađa od 14 godina, jer ona, prema našem zakonu, krivično ne odgovaraju. Nije retko da baš ona čine najbrutalnija krivična dela, kao što su tuče sa teškim i trajnim povređivanjem ili, čak, pokušaji ubistava. Sistem, međutim, za njih nema pravo rešenje", ističe Gajić.

Većinu prestupnika nadziru lokalni centri za socijalni rad. U beogradskom centru kažu da oni u takvom slučaju najčešće "izriču meru" pojačanog nadzora. U tom slučaju stručnjaci centra zakazuju redovna viđanja sa roditeljima i decom. Kroz razgovore nastoje da utiču "na korekciju stavova i da kontrolišu rizična ponašnja".

Ideja da se po Srbiji otvore dnevni boravci - koji bi upravo bili fokusirani na rad sa mlađima od 14 godina i u kojima bi se kroz radionice i individualni pristup prevaspitavala asocijalnost - ostala je bez značajnijeg rezultata. Boravci su zaživeli samo u šest gradova - Kragujevcu, Požarevcu, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici.


Maloletnici za krivično delo mogu da odgovaraju i pred zakonom, pa tako, osim propisane novčane kazne, mogu da "zarade" i kaznu zatvora u trajanju do pet godina. Ovaj zakon se primenjuje od 1. januara 2006. godine, pa u proseku godišnje iza rešetaka završi oko 40 tinejdžera, a pet puta više ih ode u popravni dom. 

Sreda 09.03.2011. 11:14
Zato su i ukinuli vojni rok da ih ne obuče još i rukovanju oružjem ili budu sa oružjem u rukama kada zagrmi. Ej bre ljudi armija od 30.000 mladih delikvenata stasava ove godine. Lepa slika Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online