Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.02.2011.
16:51
Vestionline A

Učesnik nereda porekao da je palio ambasadu SAD

Optuženi Milan Živanović (1988) negirao je danas na početku ponovljenog suđena krivicu za paljenje Ambasade SAD u Srbiji 21. februara 2008. godine, posle mitinga "Kosovo je Srbija".

"Nisam ništa palio. Nisam učestvovao u paljenju ambasade. Bio sam pod dejstvom alkohola, popio sam dosta votke i piva, okačio sam srpsku zastavu, a na ambasadi tada nije bilo zastave SAD. Kožnu jaknu sam uzeo iz jedne kancelarije da bih se zaštitio od bodljikave žice", rekao je Živanović u odbrani pred Višim sudom u Beogradu.

Živanović, student treće godine Ekonomskog fakulteta, danas je gotovo u potpunosti ponovio odbranu koju je izneo na početku prethodnog suđenja, 4. novembra 2009. godine.

Prilikom nereda, poginula je jedna osoba
 


"Na fakultetu su nas pozivali da dođemo na miting. Kada smo stigli, tamo se služio alkohol, popio sam dosta votke i piva. Tokom govora režisera Emira Kusturice pronela se vest o nemirima ispred ambasade. Krenuo sam nošen masom, nisam vladao sobom, ne znam šta sam hteo tamo. Nisam poznavao ljude sa kojima sam išao do ambasade, pevali smo, ali se nismo dogovarali šta ćemo tamo da radimo", rekao je
Živanović.


Suđenje je počelo ispočetka, jer je predmet posle izbora svih sudija krajem 2009. godine dodeljen sudiji Milanu Londroviću. Živanović je, prema optužnici, 21. februara 2008. godine između 18 sati i 20 sati učestvovao u paljenju ambasade kada je u požaru poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada, kao i za krađu kožne jakne i
rukavica službenika Ambasade SAD Branislava Lukića.

On se tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, kao i za tešku krađu. U optužnici se navodi da je Živanović 21. februara između 18 sati i 20 sati sa grupom nepoznatih ljudi otišao sa skupa "Kosovo je Srbija" i iz ulice Kneza Miloša kamenjem gađao prozore i fasadu na američkoj ambasadi, a potom se preko terase na prvom spratu prebacio u unutrašnjost ambasade.

Potom je, kako piše u optužnici, američku zastavu zamenio srpskom i sa drugim nepoznatim osobama lomio i uništavao inventar u ambasadi, a nakon toga su izazvali požar i doveli u opasnost život više ljudi. U požaru je stradao Zoran Vujović iz Novog Sada.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 17:08
Ja sam hteo da idem na ambasadu i da je okupiramo,da malo prodrmamo one junake marince.Međutim,pošto niko tada nije hteo da ide sa skupa,ja sam otišao do moje devojke po nju i odatle kući.Tada sam video da je kod amerikanaca dobra žurka.Da se razumemo,napad na ambasadu je direktan udar na državu te ambasade.Ali,da sam bio dole sa masom,udario bih na ambasadu svesno,samo zbog bombardovanja 1999.Inače,pripadnici SAJ,koje sponzoriše ambasada SAD u BGD,i koji je danonoćno čuvaju u spoljnom i unutrašnjem prstenu,tada su bili unutra,a ambasada je skoro neosvojiva,taj prozor je sa nekom namerom ostavljen nezaštićen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online