Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 02.02.2011.
11:13 >> 16:02h
Vestionline A

"Nezavisna komisija da istraži trgovinu organima"

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da bi možda bilo najbolje da istraga o trgovini ljudskim organima na Kosmetu bude poverena nezavisnim istražiteljima, i ocenio da je Euleks mogao da bude efikasniji na terenu. Švajcarski spoljnopolitički savet takođe se zalaže da trgovinu organima istraži nezavisna međunarodna komisija, jer se Euleks do sada nije dobro pokazao.

Euleks mogao i bolje da radi: Vladimir Vukčević

"Očigledno da ni sam Marti nije zadovoljan načinom na koji je Euleks radio pošto je 'nasledio' UNMIK. I sam izražavam zabrinutost za mogućnosti Euleksa. Stojim na stanovištu da bi predlog Hjuman rajts voča i Dika Martija o nezavisnim istražiteljima bio možda najbolje rešenje. Mi smo tu da damo svoj maksimalan doprinos kao i do sada", rekao je Vukčević u intervjuu "Novostima".

Vukčević je istakao dobru saradnju sa Euleksom, ali je kazao da smatra da su njihovi istražitelji mogli da učine više kad je u pitanju trgovina organima.

On je kazao da je Izabel Arnal, glavni tužilac Euleksa, "vrstan tužilac sa kojom smo moji saradnici i ja i do sada sarađivali na svim tzv. kosovskim predmetima, u kojima Tužilaštvo postupa".

Švajcarska traži međunarodnu komisiju

 

Optužbe koje je izneo švajcarski političar Dik Marti u vezi trgovine ljudskim organima, treba da istraži međunarodna komisija, zatražila je spoljnopolitička komisija švajcarskog nacionalnog saveta. Ta komisija je pozvala vladu da se založi na međunarodnom nivou za takvu istragu, navodeći da je odluka u Savetu doneta jednoglasno.

"Kada je u pitanju slučaj 'trgovina organima', rekli smo da smo i dalje otvoreni za saradnju. Skrenuli smo im pažnju da su mogli da budu i efikasniji, s obzirom na to da su na terenu na kojem mogu da istražuju, a i imali su osnov za istragu koja bi već mogla da da rezultate", rekao je on.


Na pitanje ima li saradnje s tužilaštvom Turske povodom hapšenja doktora Jusufa Sonmeza u vezi sa klinikom "Medikus", on je rekao da turskim kolegama još nema saradnje o tome, ali da je naše tužilaštvo spremno da pruži sve informacije do kojih smo došli tokom poslednje dve-tri godine.

Vukčević je naglasio da su veliki problem svedoci, i ocenio da će se situacija promeni posle usvajanja rezolucije o zaštiti svedoka, a izjavu Hašima Tačije da će javno otkriti imena svedoka koji sarađuju sa Euleksom, on je nazvao skandaloznom.

"Pitanje svedoka je često ključno pitanje postupka za ratne zločine i zato je posebno osetljivo. Od događaja ratnih zločina prošlo je dosta vremena, materijalni dokazi su po pravilu nedostupni, nije bilo istrage odmah na licu mesta.

Što se tiče slučaja "žute kuće, Vukčević je rekao da je tužilaštvu Albanije predložio još 2008. godine da dve zemlje zajedno rade na tome, i naglasio da je naše tužilaštvo veoma zainteresovano za taj predmet.

"Mi smo zainteresovani za taj predmet ne samo zbog naše zakonom propisane nadležnosti, već zbog toga što porodice žrtava to od nas očekuju. Rekao sam vam da smo napravili veliki prodor u taj predmet, ali su nam potrebne garancije da će stvari koje smo otkrili biti adekvatno vrednovane na međunarodnom planu", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.02.2011. 11:18
Svakako da treba sve da ispita medjunarodna nezavisna komisije.Ko jos veruje prodanim ljudima iz EULEKSA -niko.Bravo Marti svaka cast.
Sreda 02.02.2011. 18:20
Srbija je usla u I svetski rat kada je odbila ultimatum Austrougarske da se dozvoli njenim organima da paralelno vode istragu u Srbiji oko ubistva nadvojvode Ferdinanda i zene mu Sofije. Ovde se vristi svaki dan da neko novi jos dodje spolja da vodi istrage u Srbiji kao da smo Bantustan i nemamo svoju policiju. Po R1244 njih 1000 je trebalo da bude na Kosmetu valjda bi nasli bar jedan dokaz. Sve se radi da se nista ne uradi.
Sreda 02.02.2011. 11:22
Па хвала богу, јок него ће да верујем организацијама које у свом саставу имају пола агената из свих обавештајних служби света!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online