Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 20.01.2011.
14:49 >> 15:57h
Srna A

Tači - I svedok i optuženik

Posle sastanka tužilaca Kosova i Metohije, Euleksa i Albanije u Tirani, više nema prepreka za pokretanje istrage o navodima iz izveštaja Dika Martija protiv Hašima Tačija. Međutim, Tači bi mogao da se pojavi i kao svedok na suđenju vođama OVK.

Hašim Tači svedok na suđenju "ratnim drugovima"

Euleks se priprema da pokrene istragu povodom optužbi koje je protiv kosovskog premijera Hašima Tačija izneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, javljaju albanski mediji.

Tužiteljka Euleksa Izabel Arnal i zamenica kosovskog tužioca Sevdije Morina sastali su se nedavno u Tirani sa državnom tužiteljkom Albanije Inom Ramom, u pokušaju da obezbede podršku za eventualnu istragu o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, navodi albanski "Top Channel". Tužioci Kosmeta i Albanije tom prilikom dogovorili su stvaranje zajedničke strategije za moguću istragu.

Prethodno su Ina Rama i ostali albanski zvaničnici, kao i njihove kolege sa Kosmeta odbacivali mogućnost da pokrenu istragu o tim događajima, navodeći da tvrdnje koje je prva iznela bivša haška tužiteljka Karla del Ponte, "predstavljaju antialbansku propagandu".

Savet Evrope kritikovao je Albaniju zbog nezainteresovanosti za saradnju u slučaju optužbi koje se navode u izveštaju, dok su kosmetske i albanske vlasti okarakterisale Martijeve tvrdnje kao klevetničke i obećale saradnju u istrazi Euleksa.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" zatražila je od Euleksa da oformi grupu nezavisnih tužilaca sa iskustvom u ovoj oblasti, ali i da omogući bolju zaštitu svedoka.

Međutim, prištinski list "Koha ditore", navodi da bi Tači mogao bi da bude svedok na suđenju vođama bivše Oslobodilačke vojske Kosova Sabitu Geciju i Rizi Aliji. U optužnici protiv Gacija i Alije, prema navodima lista, kao svedoci navadeni su i Fatmir Ljimaj, Jakup Krasnići, Kadri Veselji, Azem Sulja, Agim Čeku i Miljaim Zeka.

Prema navodima advokata optuženih oni bi trebalo da budu pozvani da svedoče gde su se nalazili tokom vremena koje se pominje u optužnici od 15. aprila do 15. juna 1999.

"Ako bude potrebno, predložićemo da svi svedoče kako bi se dokazalo gde su bili u tom periodu, za vreme vojnih operacija, kada je Kosovo bilo pod paljbom", rekao prištinskom listu advokat Mahmut Haljimi.

Tužilaštvo Euleksa je nedavno podiglo optužnicu protiv Sabita Gecija, poznatog kao "Big bos", i Rize Alijua - za ratne zločine protiv civila u dva logora na severu Albanije. To je prva optužnica iz istrage EU o zločinima OVK, koja je počela posle navoda Karle del Ponte o "slučaju žuta kuća", ali se u ovom slučaju ne odnosi na zločine protiv kosmetskih Srba, nego protiv Albanaca, političkih protivnika OVK.

Izveštaj švajcarkog parlamentarca Dika Martija, koji je objavljen u decembru prošle godine, dovodi bivše pripadnike OVK, uključujući i Hašima Tačija, u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom organima otetih i zatočenih Srba u Albaniji.

Rezolucija Saveta Evrope, nastala na osnovu izveštaja, odobrena je u Evropskom komitetu za pravne poslove 16. decembra. Očekuje se da će skupština Saveta Evrope za nju glasati 25. januara. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.01.2011. 15:04
nema nista bez snajpera !
Četvrtak 20.01.2011. 15:30
Evo prilike da vidimo princip komandne odgovornosti ili će se dokazati da se Tači i OVK bavio humanitarnim radom, treće nema.
Četvrtak 20.01.2011. 20:08
Bitno je da ga Tadic i ceda prasak neoptuzuju,a Beograd cuti,kao da se radi o nekim tamo ljudima palim sa Marsa a ne Srbima,pa pitam Srpsku vladu kome vi sluzite kome,pa valjda srpskom narodu,ako necete narodu da sluzite i da ga stitite dajte ostavke!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online