Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.01.2011.
01:08
blic.rs A

U “Slobodi“ radili s barutom posle tri dana obuke

Radnici kompanije “Sloboda“, zaposleni u pogonu pirotehnike, koji je potpuno razrušen u havariji koja se dogodila krajem prošle godine, imali su samo tri dana obuke za rad na tom osetljivom poslu!

Požar u fabrici "Sloboda" krajem prošle godine
 

Naime, prema pisanju beogradskog “Blica“, toliko trajanje obuke predviđeno je “Programom obuke novih radnika u pogonu pirotehnike“ - bar je tako bilo pre eksplozije koja je 27. decembra 2010. potresla Čačak.


Iako im je u opisu radnog mesta rukovanje zapaljivim materijama i ubojnim sredstvima, novozaposleni na odeljenju pirotehnike u fabrici “Sloboda“, među kojima ima i svršenih auto-električara, stomatoloških tehničara, gimnazijalaca, ali i obućara, prvog dana obuke slušaju predavanje o perspektivama kompanije, upoznaju se sa fabrikom, u šta spada i gledanje filma o istorijatu “Slobode“.


Drugi dan rezervisan je za predavanje o eksplozivima, barutima i pirotehničkim smešama, kao i o bojevoj, specijalnoj i pomoćnoj municiji. Poslednjeg dana obuke sledi teoretsko osposobljavanje za bezbedan rad u pogonu pirotehnike, nakon čega se vrši provera znanja.

Obuka bez značaja

- Ta obuka mi ništa nije značila, jer šta može da se nauči za tri dana. Meni je bilo bitno da uđem u izbor ljudi koji će raditi u “Slobodi“, jer znam da bih imao zagarantovanu platu. Prvih nedelja bukvalno ništa nisam znao i tek sam radom u praksi ovladao poslom koji i sada obavljam - rekao je za “Blic“ jedan od zaposlenih u pogonu pirotehnike, insistirajući na anonimnosti.


On smatra sasvim mogućim da je nedovoljna obučenost razlog zbog kojeg je u toku prošle godine bilo prijavljeno osam povreda na radu u pogonu za finiširanje artiljerijske municije, od ukupno 78 koje su se dogodile u čitavoj kompaniji.


- Nisu retke povrede radnika prilikom laboracije upaljača ili izrade i prerade eksploziva - navodi ovaj radnik.

Kada se nedovoljnom posvećivanju pažnje edukaciji radnika koji su u kontaktu sa zapaljivim materijama doda i premor na koji su se zaposleni žalili nedeljama pre eksplozije, koja samo pukom srećom nije dovela do tragičnog ishoda, jasno je da su pojedini pogoni namenskog dela “Slobode“ predstavljali pravu tempiranu bombu nadomak grada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online