Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 07.12.2010.
08:21
Kurir A

Cepter ''gubitkom'' zarađuje novac

Na koji način pare iz srpskih preduzeća završavaju na računima firmi u of-šor zonama u inostranstvu ''Kurir'' je pokušao da istraži na primeru firmi čiji je vlasnik posle privatizacije postao Filip Cepter.

Filip Cepter


 

Finansijski izveštaji od 2006. pa zaključno sa 2009. godinom pokazuju da su skoro sva Cepterova preduzeća, osim ''Jugocentra“, iz godine u godinu poslovala sa gubicima, dok se istovremeno broj zaposlenih smanjivao. Neka preduzeća, poput ''Novog kolektiva“, koji mu je nedavno oduzet, nemaju čak nijednog zaposlenog?!

Na spisku gubitaša su i ''Jugošped“, ''Centrotekstil“, Brodogradilište Beograd, ''Stoteks“ iz Kraljeva, ''Meteor“ iz Subotice, ''Kultura“ i ''Jugometal“, ''Beograšped“...

Vlasnici tih firmi su kompanije sa sedištem na Kipru ili u Švajcarskoj, iza kojih stoji Filip Cepter ili njegov zastupnik Mirko Rašić.

- Nedavno je objavljeno koliko novca iz Srbije završava u of-šor zonama. Zato bi trebalo proveriti sve ove firme. Da se, recimo, vidi da li sa kompanijama iz ''poreskih rajeva“ sklapaju fiktivne ugovore o marketinškim, projektantskim, konsultantskim i drugim uslugama i na taj način ispumpavaju novac iz srpskih preduzeća, ističe dobro obavešteni izvor ''Kurira''.

On kaže da je drugi način za iznošenje para fakturisanje proizvoda po višim cenama.

- Konkretno, Cepterova firma iz inostranstva fakturiše njegovom domaćem preduzeću proizvod po većoj ceni, tako da ova domaća, umesto da zaradi, trpi gubitak. Na primer, on svoj proizvod ovde proda za 100 dinara, a njegova firma iz inostranstva fakturiše ga domaćoj firmi po ceni od 99 dinara, tako da joj ostaje samo jedan dinar. Ta razlika ne može da pokrije trošak poslovanja, pa firma beleži gubitak. Kad je firma u gubitku, ne plaća porez, a vlasnik te firme je svakako zaradio novac koji je legao na račun njegove firme u inostranstvu, kaže izvor ''Kurira''.

Utorak 07.12.2010. 08:33
i nikada nece ici na robiju. uglavio se u evropske institucije. kad je trebalo nije se htelo. sad je kasno. ne znam zasto se o njemu uopste vise i pise. treba hapsiti one koji su mu omogucili enormno bogacenje na stetu srbije. oni su bar dostupni. tu su u srbiji.
Utorak 07.12.2010. 09:34
@ aca. nema on nista vredno u srbiji. nije on blesav. odavno je on u "poslu". rasturio je on sve sto vredi. nije ostavio srbiji nista. sve je uzneo. i nikada nece odgovarati. covek, svake vlasti. a vec sam rekao. stekao je dobar status u evropskim institucijama.
Utorak 07.12.2010. 10:11
Eh da to samo Zepter radi... Svi "biznismeni" i politicari to rade. Raznorazna ostrva po belom svetu ce potonuti od njihovih para.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online