Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.11.2010.
12:00
S. Princip - Vesti A

Masakr u Glini nije dokazan

"Sa ovim čovekom niko ne saoseća", kazao je u jednom trenutku barister Klajv Evat LjC, misleći na svog klijenta Dragana Vasiljkovića (Danijel Sneden), prvog dana pretresa po žalbi na presudu kojom je odbačena njihova tužba protiv izdavača lista "Australijen". Tužba se odnosila na tekst iz septembra 2005. godine u kome je Vasiljković označen kao "komandir srpskih odreda smrti", "odgovoran za masakr i silovanje žena i devojaka".

Dragan Vasiljković u vreme kada je podneo tužbu


Dobar deo vremena s kojim je raspolagao u četvrtak na Vrhovnom sudu Novog Južnog Velsa, gospodin Evat posvetio je dokazivanju da nisu predočeni dokazi da je postojao masakr koji bi mogao da bude doveden u vezu sa Vasiljkovićem. On je nastojao da objasni da se borbene aktivnosti koje je njegova jedinica vodila ne mogu svrstati pod pojam masakra. U ovome mu je, međutim, veoma odmogla izjava samog Vasiljkovića koji je, 1991. godine, engleskoj novinarki izjavio:

"Ako oni koriste policijske stanice i bolnice kao vojna utvrđenja, onda ih treba masakrirati." Ta izjava koju je ranije na sudu potvrdilo dvoje novinara, rečena je uslovno, objašnjavao je gospodin Evat, ali se nije dogodila u stvarnosti.


S tim u vezi, on je naveo da Vasiljkovića optužuju za navodni masakr u bici za Glinu. Međutim, kaže on, to što je njegov klijent rekao o masakru izašlo je i ovde u novinama sredinom jula 1991, dok je bitka za Glinu bila dve nedelje kasnije.
- U Glini nije bilo masakra - rekao je Evat i dodao da je samo tri dana posle bitke za ovo mesto, 1. avgusta, Vasiljković smenjen i više nije imao komandu.


Osvrćući se na tvrdnje o torturi zarobljenika u Kninskoj tvrđavi, gospodin Evat je naveo da se jedino dva dela odnose direktno na Vasiljkovića. Jedno je da je ošamario, a drugo udario nogom zarobljenog policajca. "To nije tortura", rekao je barister.
Na primedbu iz sudskog veća da se ovde radi o Vasiljkovićevoj odgovornosti kao komandira u zatvoru, prisutnog dok su ljude zlostavljali, Evat je kazao da njegov klijent nikad nije bio odgovoran za zatvor. Takođe, da je taj zaključak izveden iz izjava svedoka koji su kazali da su ovoga stražari pozdravljali kad je dolazio. Barister je naveo da je pozdravljanje svakog oficira u vojsci uobičajena praksa.


Gospodin Evat osporio je iskaz svedoka koja je na sudu nazivana "Izvor A" i teretila Vasiljkovića da je silovao u Zvorniku. On je, takođe, upozorio da je svedok, kad je davala izjavu u Bosni, za Vasiljkovića rekla da je star 50 godina i da ima crnu, kratko podšišanu kosu. "On je tada imao 37 godina, a kosa mu je i onda bila plavo-seda i duga", rekao je Evat.


Gledajući fotose iz tog vremena, sudija Mekkol primetila je da se njegova kosa može ceniti i kao kratko podšišana, zavisi kako ko gleda.
Pretres je nastavljen i drugi dan, kada će, posle gospodina Evata, uzeti reč zastupnik "Nationnjide Nenjs", barister Tom Blekbern SC.
 

 

 

Hrvatska nije "strana zemlja"


Posebno mesto u raspravi u četvrtak zauzelo je Evatovo dokazivanje da nije tačna tvrdnja da je Vasiljković otišao u "stranu zemlju da bi učestvovao u neprijateljskim aktivnostima". Tada je još postojala Jugoslavija, rekao je on, a on je bio njen, a ne strani državljanin.

 

Na ovoj tački, i sudije Piter Meklilen, Robert Makferlen i Rut Mekkol, i sam Evat, zadržali su se nešto duže, u nastojanju da se razjasni "fluidno stanje" u Jugoslaviji u to vreme. Pitanja su bila ko se od koga otcepljivao, kada je ko proglasio nezavisnost, da li su vojska i vlada SAO Krajine bile legitimne, da li su oni imali podršku JNA i Beograda, ko je ostao posle otcepljenja Slovenije i Hrvatske, a sve u nastojanju da se razjasni kvalifikacija 'strane zemlje' i "neprijateljskih aktivnosti".

 

 

Ožiljak ostao neprimećen


Barister je naveo da Vasiljković ima na stomaku ožiljak dug 22, a širok dva centimetra od operacije slepog creva, a da ovaj svedok nije znala da kaže da li je to imao čovek koji je silovao. Ona je navela da je od iste osobe silovana pet puta, a kako je moguće, pitao je barister da nijednom ne primeti tu karakteristiku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online