Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 12.11.2010.
20:54
Vestionline A

Kosorova o integraciji Srba: Sledimo Tuđmanovu viziju

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je posle obeležavanja 15. godišnjice Erdutskog sporazuma da je bitno što je sprečeno dalje stradanje ljudi. Premijer Jadranka Kosor istakla je da je mirna integracija srpske zajednice u hrvatski projekt zajedničkog suživota predstavlja "ogromnu pobedu".

Na svečanosti obeležavanja 15. godišnjice potpisivanja Erdutskog sporazuma, predsednik Ivo Josipović je naglasio da je "sporazumom sprečeno dalje prolivanje krvi, a da svi imamo obavezu da istražimo i kaznimo ratne zločine".

Jadranka Kosor
 


On je dodao da "građani Hrvatske mogu biti ponosni na ono što je postignuto Erdutskim sporazumom".

Od predstavnika srpske zajednice tu su bili predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac, šef Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i drugi manjinski i stranački aktivisti, kao i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević.
Pre skupa otkrivena je i nova tabla s tekstom sporazuma.


"Sećamo se dana kad je doneta odluka o otvaranju nove stranice Hrvata i Srba, na osnovu prava Hrvatske na teritorijalnu celovitost i prava Srba da budu sastavni, aktivni i uvaženi faktor u hrvatskoj domovini", rekla je Kosorova.


Premijerka je, istovremeno, podsetila na "državničku viziju Franje Tuđmana, koji je trasirao put pomirenja", ali i na mnoge učesnike tog procesa, koji su u Hrvatskoj i u Srbiji.


"Hrvatska uskoro ulazi u Evropsku uniju i kao članica će podržati susede da postanu delom te zajednice, ne zbog pitanja ugleda već već zbog istinskog prihvatanja zajedničkih vrednosti i i zauzimanja za njihovo sprovođenje", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, "mirna reintegracija ostaće zapamćena kao najuspešnija mirovna misija Ujedinjenih nacija, sa jasnim rokovima i ciljem, za koju su najzaslužniji glavni protagonisti - stanovnici tog područja koji su bili za mir".


Kosorova je ukazala na jačanje saradnje sa susedima, o čemu je nedavno razgovarala i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Vukovaru, a ranije s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

POVEZANE VESTI

Petak 12.11.2010. 20:57
taman je otvorila usta, dovoljno. ne mora nista da prica.
Subota 13.11.2010. 19:25
svi mi znamo što je tuđmanova vizija pa je ovo izjava samo za ne upućene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online