Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.10.2009.
01:11
A. Pandurević - Vesti A

U Butmiru kao u Dejtonu

Nastavljaju se razgovori o Ustavu BiH. Amerika hoće da reši sva pitanja koja su ostala nedorečena posle pregovora 1995. godine

Lideri stranaka u BiH danas se ponovo sastaju u NATO bazi Butmir kod Sarajeva, radi razgovora o ustavnim promenama. Organizatori sastanka - Evropska unija i Sjedinjene Američke države, nastoje da zvaničnom Sarajevu daju veće ingerencije, čemu se protive skoro sve strake iz Republike Srpske.
 

Ipak, nemoguće je ne primetiti ogromne sličnosti između Dejtona i Butmira, koje upućuju na to da je Vašington samo nastavio tamo gde se stalo u Dejtonu, nastojeći da to sada ostvari.
 

I u Dejtonu i u Butmiru izvršena je selekcija onih koji će učestvovati u razgovorima. Haški tribunal, u prvom, SIPA i Tužilaštvo BiH, u drugom slučaju iskorišćeno su kao sredstvo pritiska.


Gde ide Dodik?


Kada danas u Srbiju stigne ruski predsednik Dmitrij Medvedev, a u NATO bazu Butmir kod Sarajeva delegacija SAD i EU, konačno će biti rešena dilema da li će premijer RS Milorad Dodik otputovati u srpsku prestonicu, ili će nastaviti pregovor o sudbini BiH.


Podsetimo, premijer RS prvo je implicitno poručivao da mu je Butmir sporedna stvar, govoreći da će 20. oktobra biti u Beogradu i da će se tamo sastati sa ruskim predsednikom. Ipak, nakon sastanka sa američkim ambasadorom u BiH Čarlsom Inglišom, ali i izjave ministra inostranih poslova Vuka Jeremića da će se Medvedev u Beogradu sastati samo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijer Srpske Milorad Dodik malo je korigovao svoju izjavu pa je rekao da će "pre podne biti u Butmiru, a popodne u Beogradu."

U Dejton nije pozvan predsednik RS Radovan Karadžić, u Butmir nije pozvan lider SDS-a Mladen Bosić. Karadžić je u vreme Dejtona bio pritisnut Hagom, a Dodik danas istragom SIPA i Tužilaštva BiH zbog navodnih finansijskih malverzacija.


U Dejtonu se insistiralo da Brčko i Sarajevo budu distrikt, a parlament BiH da broji 60 poslanika. Neposredno pred Butmir, Brčko je i u Ustav BiH ugrađeno kao distrikt, a otvorena je priča i o Sarajevo distriktu. Takođe, insistira se na proširenju Parlamenta BiH sa 42 na 87 poslanika.
 

Alija Izetbegović u Dejtonu je insistirao da bude predsednik Predsedništva BiH dve godine, ali je Predsedništvo ipak uređeno kao kolektivni organ koji ima tri ravnopravna člana koji se rotiraju na osam meseci, a od kojih je jedan predsedavajući. Danas, u Butmiru, predlaže se da BiH dobije predsednika Predsedništva u kojem bi bila dva potpredsednika, i čiji bi se članovi rotirali na 16 meseci.
 

Ono što posebno zabrinjava jesu poruke da je "ovo prva faza Ustava BiH" i da "entitetsko glasanje neće biti dirano u ovom trenutku". Sledeća faza usledila bi kroz godinu dana kad bi se na stolu našlo i entitetsko glasanje, a s obzirom na to da se ulazi u izbornu godinu, jasno je da bi eventualni butmirski dogovor pao u senu onoga što tek treba da dođe, čime BiH očekuju nove, pojačane tenzije i trvenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online