Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.11.2010.
00:42
Tanjug A

"Tadić ohrabrenje za opstanak Srba"

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Vojislav Stanimirović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru ohrabrenje za Srbe u Hrvatskoj. "Mi smo jedni od inicijatora posete predsednika Tadića Vukovaru i za nas je ta poseta veoma značajna, ohrabruje nas da opstanemo. Josipović (Ivo, predsednik Hrvatske) i Tadić su političari koji imaju drugačiju viziju međudržavnih odnosa i rešavanja problema nego što je bilo do sada", rekao je Stanimirović u intervjuu za "Politiku".

Ističući da je izmirenje na ovim prostorima neophodno, Stanimirović je kazao da je "ratni zločin u Vukovaru učinjen i to što se Tadić izvinio i zatražio oproštaj jeste civilizacijski čin, a za nas svojevrsno olakšanje, jer je i on kao predsednik Srbije primio teret te odgovornosti na sebe".

Vojislav Stanimirović

"S druge strane, Josipović je prvi put javno rekao da su ubijani i srpski civili i da je u sklanjanju posmrtnih ostataka asistirala i učestvovala država.

Njih dvojica s premijerkom Jadrankom Kosor primili su i delegaciju Srba čiji su najmiliji ubijeni pre početka ratnih operacija na tom području", rekao je Stanimirović.


On je istakao da je "to veoma značajno kada se razgovara o tome kako je počeo rat u Vukovaru, jer je do sada uvek rečeno da su Srbi počeli taj rat, što ne stoji".


Na pitanje da li pomirenje sada zavisi samo od ličnog autoriteta Tadića i Josipovića i da li promenom vlasti taj proces može biti doveden u pitanje, Stanimirović je odgovorio da ne veruje, "jer je to interes i jedne i druge države" i "točak istorije ne može biti vraćen u nazad".


Govoreći o skoroj zvaničnoj poseti predsednika Tadića Hrvatskoj, Stanimirović je kazao da ne isključuje mogucnost da tužbe koje su Srbija i Hrvatska podnele jedna protiv druge pred Sudom u Hagu budu "najozbiljnije teme razgovora".


"Do 20. decembra Zagreb ima rok da odgovori na tužbu Beograda. U međuvremenu će se desiti Tadićeva poseta, a verovatno će do tada i premijerka Kosor posetiti Srbiju. Ne isključujem mogućnost da će upravo tužbe biti najozbiljnije teme razgovora", kazao je Stanimirović. On je rekao da se očekuje dolazak i srpskih privrednika s Tadićem, "jer je nepravedno da se ekonomski radi i kupuje samo u Srbiji, bez reciprociteta".


"Tadić će razgovarati s predsednikom i premijerom i posetiće parlament. Koliko je meni poznato, posle toga će obići povratničke krajeve u zadarskom zaleđu, pretpostavljam Obrovac ili Gračac, kao i manastir Krupu", rekao je Stanimirović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online