Ponedeljak 8. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 06.11.2010.
18:47
Tanjug A

Referendum o secesiji RS nije na dnevnom redu

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je referendum o secesiji srpskog entiteta od Bosne i Hercegovine (BiH) ozbiljno pitanje, ali da u ovom trenutku nije na dnevnom redu.

Premijer Dodik je za mariborski dnevnik "Večer" takođe odbacio opasnost novog rata u BiH kao "pretnje praznim pištoljem", i poručio da je posvećen mirnom rešenju sporova i dijalogu.

ašto bi bilo ko mislio da ukoliko velika Jugoslavija nije mogla da preživi, mala može: Milorad Dodik
 


"Branićemo naš status, autonomiju političkim sredstvima", kazao je Dodik, a prenela slovenačka novinska agencija STA.


Dodik, koji je na nedavnim parlamentarnim izborima u BiH izabran za predsednika RS, rekao je da je neodrživa BiH, kako su je napravili "trećerazredni, ali dobro plaćeni međunarodni zvaničnici, sa mesečnom platom od nekoliko desetina hiljada evra".


Velike probleme u BiH stvorila je Kancelarija visokog predstavnika, smatra Dodik, najviše okrivljujući britanskog diplomatu Pedija Ešdauna, koji je "nepovratno uništio istorijski koncept Bosne".


Ešton je bio Visoki predstavnik od 2002. do 2006. godine.


Budućnost BiH, je prema Dodiku, u dogovoru dva entiteta i tri naroda.
"Jedini mogući put je dogovor između lokalnih igrača. To je jednini način da se postigne stabilnost", rekao je Dodik.


Premijer RS je, navodeći da mnogi ljudi imaju pogrešnu predstavu o BiH, istakao da je ta država bila "mala Jugoslavija".


"Zašto bi bilo ko mislio da ukoliko velika Jugoslavija nije mogla da preživi, mala može?", upitao je Dodik.


Rat je stvorio još veće razlike i tenzije u BiH, čije je društvo duboko podeljeno između hrišćanstva i islama i čije stanovništvo nema zajednički praznik oko kojeg bi se složilo da slavi kao nacionalni, dodao je Dodik.


Premijer RS je naglasio da je za budućnost zajedničke zemlje najbolje razgovarati o svemu, bez tabua, koji su, prema njegovom mišljenju, na prvom mestu krivi za konflikt.


Dodik je za "Večer" rekao da je RS bolje mesto za strana ulaganja od BiH.


"RS je pogodnija za slovenačke kompanije za poslovnu saradnju nego BiH, gde slovenačke kompanije nisu dobrodošle i tretirane kao ovde", zaključio je Dodik.

POVEZANE VESTI

Subota 06.11.2010. 18:58
Дрина је кичмa србских земаља. Додик је цар!
Subota 06.11.2010. 19:00
i vi ste kilavi. kao i vasi politicki pajtosi u srbiji. stara izreka. da i prazan pistolj moze da opali. i onda ste verovali muslimanima. vec ste zaboravili na posledice. ja im nista ne verujem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online