Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.11.2010.
12:03
M. Jakšić - Vesti A

Srbima oteto i pravo na rad

Siniša Ljubojević, inženjer elektrotehnike u ogulinskoj podružnici Hrvatske elektroprivrede i član SDSS-a, nedavno je preuzeo dužnost zamenika gradonačelnika Ogulina. U razgovoru za "Vesti" on upozorava na jedan novi oblik diskriminacije pripadnika srpske zajednice - i to na najosetljivijem području, kod zapošljavanja.

Naime, iako Ustavni zakon o nacionalnim manjinama garantuje pripadnicima manjinskih zajednica zapošljavanje u javnim službama u skladu sa njihovim brojčanim učešćem u ukupnom stanovništvu, to se, sudeći po praksi, ne poštuje kad su u pitanju Srbi.

Siniša Ljubojević


Na koji način se diskriminišu Srbi koji traže zaposlenje?


- Ako se na konkurs za mesto u državnom preduzeću jave Srbi, onda se on ili poništi ili se ide na usmeno testiranje na kojem Srbi obično ne prođu. Imali smo ovde slučaj gde je raspisan konkurs za četiri radna mesta u javnim službama. Za jedno od tih radnih mesta javio se Srbin sa visokom stručnom spremom. Njegov protivkandidat Hrvat imao je višu spremu. Prednost Srbina je već u startu bila dvostruka - i zbog Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama i zbog stručne spreme. Ali posao nije dobio jer je konkurs poništen. Ako ne dođe do poništenja, onda se ide na razgovor s kandidatima nakon čega Srbinu obično fali samo jedan poen da bi dobio posao.


Šta vi u takvim slučajevima možete da preduzmete?


- Mogu da razgovaram sa gradonačelnikom i lobiram, pozivajući se na Ustavni zakon o nacionalnim manjinama, da na jedno od ta četiri radna mesta ipak bude primljen Srbin. Moram stalno da podsećam na činjenicu da se Srbi već duže vremena ne mogu zaposliti u javnim ustanovama i preduzećima.


Koliko dugo ste vi čekali na posao?


- Čekao sam dve i po godine, mada je moje zanimanje - inženjer elektrotehnike, deficitarno. U ogulinskom ogranku Hrvatske elektroprivrede u poslednje dve i po godine zaposleno je 18 ljudi, ali među njima, do mog dolaska, nije bilo nijednog Srbina.


Često javno upozoravate da se u razvojnom smislu zapostavljaju sela u kojima žive Srbi?


- Kad prolazite kroz neko hrvatsko selo, pa onda krenete kroz srpsko, imate osećaj da ste prošli kroz dve različite države, jednu napredniju i drugu zaostalu. A ta se sela nalaze, praktički, jedna pored drugih. Srpska su zapostavljena već 20 godina. Nemaju asfalta, vodovoda, kanalizacije.
 

Dopunska nastava i veronauka


Uskoro ćemo pokrenuti dopunsku nastavu na srpskom jeziku, ali bojimo se da ne prođemo kao sa veronaukom. Jer kad je reč o katolicima, veronauka se odvija u vreme redovne nastave, a kod pravoslavaca van redovne nastave kad deca moraju kući jer samo u to vreme imaju autobus do njihovih sela. Događa nam se slično kao i sa pravom na zapošljavanje - zakon nam je omogućio dopunsko obrazovanje i veronauku, a u praksi se sve čini da to ne funkcioniše.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.11.2010. 12:23
VUK DLAKU MIJENJA ALI ĆUD NE!devedeserih su počeli sa otpuštanjem srba scenario se nastavlja i tu nema ništa novo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online