Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.11.2010.
15:12
Tanjug A

Incko ukinuo provere ministarskih kandidata

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko doneo je odluku o prekidu provere kandidata za ministarske funkcije. "Odluku sam doneo nakon konsultacija sa ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira i u skladu sa konceptom jačanja odgovornosti lokalnih vlasti za odvijanje demokratskih procesa", rekao je Incko, prenela je agencija Fena.

Valentin Incko

"Međunarodna zajednica želi da lokalni lideri preuzmu veću odgovornost za način na koji se vodi i upravlja ovom zemljom", kazao je on, dodajući da "očekuje od vlasti na entitetskom i kantonalnom nivou da uvedu vlastite mehanizme provere kandidata, slične mehanizmima koji već postoje na državnom nivou".


Proces provere kandidata, koji je obavljala međunarodna zajednica, uveden je 2000. da bi se građanima BiH osiguralo da demokratski izabrani zvaničnici na rukovodećim pozicijama ispunjavaju odgovarajuće standarde.


Standardi se nisu promenili, ali će sada stranke koje su zastupljene u entitetskim i kantonalnim zakonodavnim telima imati odgovornost da obezbede da oni koji će obavljati funkcije u organima vlasti nisu osobe za koje je utvrđeno da su opstruirale primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, da nisu optužene za ratne zločine, niti počinioci teških krivičnih dela.


Tokom 2005. parlament BiH je uveo vlastiti mehanizam za proveru kandidata za ministarske funkcije na državnom nivou, a na osnovu informacija dostupnih agencijama za provođenje zakona u BiH.


Inckova odluka stupa na snagu odmah, a on ju je saopštio na dan kada su objavljeni zvanični rezultati izbora da bi stranke bile svesne očekivanja međunarodne zajednice i da bi javnost to imala na umu kada dođe do nominovanja kandidata za visoke funkcije, navela je Fena.


Odluka visokog predstavnika odnosi se samo na preventivni postupak provere kandidata za ministarske pozicije.


Visoki predstavnik zadržava sva ovlašćenja za smjenjivanje zvaničnika s funkcija, kao što je to bio slučaj i do sada, u skladu s njegovim dužnostima koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.


On, pored ostalog, ima pravo smenjivanja zvaničnika povezanih s korupcijom, ratnim zločinima ili drugim aktivnostima koje ugrožavaju sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sreda 03.11.2010. 19:13
MOZES TI DA SVIRAS K..MI SRBI CEMO DA RADIMO ONO STO MI HOCEMO!! ZIVELA NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online