Sreda 03.11.2010.
15:12
Tanjug

Incko ukinuo provere ministarskih kandidata

Valentin Incko

"Međunarodna zajednica želi da lokalni lideri preuzmu veću odgovornost za način na koji se vodi i upravlja ovom zemljom", kazao je on, dodajući da "očekuje od vlasti na entitetskom i kantonalnom nivou da uvedu vlastite mehanizme provere kandidata, slične mehanizmima koji već postoje na državnom nivou".


Proces provere kandidata, koji je obavljala međunarodna zajednica, uveden je 2000. da bi se građanima BiH osiguralo da demokratski izabrani zvaničnici na rukovodećim pozicijama ispunjavaju odgovarajuće standarde.


Standardi se nisu promenili, ali će sada stranke koje su zastupljene u entitetskim i kantonalnim zakonodavnim telima imati odgovornost da obezbede da oni koji će obavljati funkcije u organima vlasti nisu osobe za koje je utvrđeno da su opstruirale primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, da nisu optužene za ratne zločine, niti počinioci teških krivičnih dela.


Tokom 2005. parlament BiH je uveo vlastiti mehanizam za proveru kandidata za ministarske funkcije na državnom nivou, a na osnovu informacija dostupnih agencijama za provođenje zakona u BiH.


Inckova odluka stupa na snagu odmah, a on ju je saopštio na dan kada su objavljeni zvanični rezultati izbora da bi stranke bile svesne očekivanja međunarodne zajednice i da bi javnost to imala na umu kada dođe do nominovanja kandidata za visoke funkcije, navela je Fena.


Odluka visokog predstavnika odnosi se samo na preventivni postupak provere kandidata za ministarske pozicije.


Visoki predstavnik zadržava sva ovlašćenja za smjenjivanje zvaničnika s funkcija, kao što je to bio slučaj i do sada, u skladu s njegovim dužnostima koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.


On, pored ostalog, ima pravo smenjivanja zvaničnika povezanih s korupcijom, ratnim zločinima ili drugim aktivnostima koje ugrožavaju sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

2024 © - Vesti online