Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.10.2010.
16:35
Z. Tmušić - Vesti A

Anđelina gradi stanove za srpske izbeglice

Kad je, kažu, na Uskrs ove godine jedna lepa, smeđokosa devojka, banula u njihovu malu memljivu izbegličku sobicu u Rogatici, poljubila ih u obraz, pitala za zdravlje, darivala poklone i na rastanku obećala da će im još pomoći - dve starice, rođene sestre Lena i Mara Babić, samo su slegle ramenima.

Niti su tada, vele, znale da razgovaraju sa jednom od najvećih holivudskih zvezda, Anđelinom Džoli, niti su slutile da će posle samo nekoliko meseci čuti najbolju vest od vremena kad ih je pre 18 godina ratni požar u Goraždu oterao na izbeglički put preko planine Jabuka.


- Je li moguće da će nam naša Anđa sagraditi nove stanove, je li moguće da ćemo otići iz ovog podruma, je li moguće da će i nas sunce malo ogrejati? -pitala je u dahu Lena Babić (77) kad smo joj potvrdili vest da će američka vlada, na sugestiju glumačkog i bračnog para, Anđelina Džoli i Bred Pit, finansirati izgradnju stambenog objekta u koji će biti smešteno svih 14 stanara izbegličkog centra u Rogatici.


Dve starice su se potom prisećale susreta sa ambasadorkom Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) i naizmenično stezale u ruci zajedničku uramljenu sliku sa njom.


- U Goraždu nam je sve ostalo, i slike, i stvari, sve. Nemamo porodice, nismo se nikad udavale. Ovo je naša jedina slika, Anđa je jedina koja nas je zagrlila u zadnjih deset godina i nešto nam poklonila - rasplakale su se starice i kroz suze rekle da su ostavile amanet da ih sahrane sa Anđinom slikom.


Nekoliko dana nakon što je u Banjaluci potpisan ugovor o izgradnji 14 stanova za srpske izbeglice u Rogatici, koji će američka vlada finansirati sa 500 hiljada dolara, reporter "Vesti", zatekao je srpske izbeglice u staroj zgradi Univerziteta u Rogatici potpuno zbunjene. Polovina ih je poverovala u vest iz Banjaluke i Anđelinu Džoli već su proglasili za sveticu, a polovina i dalje misli da je u pitanju još jedno u moru sličnih obećanja.


Goran Marković (47), rođeni Sarajlija, koji živi u jednoj od izbegličkih sobica, kaže da veruje da će se, zahvaljajući "šećeru" Anđelini Džoli i američkoj donaciji, iduće jeseni useliti u novi stan.


- Svaka joj čast. Banula je tu, iznenada. Video sam je, ali nisam znao ko je. Otišla je u sobu kod Lene i Mare, malo se tamo zadržala i nestala. I, taman smo zaboravili Anđu, kad evo dobre vesti - kaže Goran, pričajući kako je u Sarajevu imao suprugu, dete, stan, a onda je sve otišlo niz Miljacku...


I Ljiljana Vidaković (37) uverena da će idućeg septembra ona i njen desetogodišnji sin useliti u novi stan.


- Ostala sam bez doma, bez oca, bez majke, bez muža, bez posla, bez zdravlja... Imam sina i imam želju da odem iz ove memljive rupe. Verujem da je Anđa sve ovo učinila za nas. Onog dana, kad se uselimo u te stanove, otići ću u crkvu i moliti se za njeno zdravlje i sreću -kaže Ljiljana.


Milenko Janković, referent za obnovu i rekonstrukciju u lokalnoj upravi u Rogatici, kaže da su Anđelina Džoli i Bret Pit svratili u izbeglički centar u Rogatici na zajedničku inicijativu njegove koleginice Mefise Medošević iz goraždanske kancelarije UNHCR-a i njega.


- Sve se veoma brzo dogodilo i događa. Prema potpisanom ugovoru o realizaciji projekta, svi stanari izbegličkog centra useliće se u novosagrađenu zgradu 14. septembra iduće godine. U zgradi će biti 12 stanova od 30 metara kvadratnih i dve zajedničke prostorije. Američka vlada za sve to daje pola miliona dolara, lokalna uprava 25.000 evra, zemljište i kompletnu infrastrukturu, a vlada RS još 25.000 evra -navodi Janković.


U jednoj od rogatičkih kafana već se piše pesma zahvalnosti Anđelini Džoli. Ono što je za sada poznato jeste da pesma počinje sa: "Naša Anđa, od bureka slađa, dao bi joj bure kruške i dve puške"...

Rogatica će se odužiti

 

Načelnik Opštine Rogatica, Radomir Jovičić rekao je "Vestima" da su Anđelina Džoli i Bred Pit sigurno najzaslužniji što je američka vlada odobrila donaciju od pola miliona evra i što će 15 godina posle rata biti zatvoren poslednji izbeglički centar na području ovog grada.


- U ugovoru o realizaciji projekta, koji smo potpisali u Banjaluci sa austrijskom humanitarnom organizacijom "Hilfsverk", koja je zastupnik američke vlade, nigde se ne pominje ime Anđeline Džoli i njenog supruga, ali cela Rogatica i Bosna znaju da su njih dvoje glavni u ovoj priči. Još uvek ne znam kako, ali sigurno ćemo naći način da im se zahvalimo! - kaže Jovičić.


Neverica

 

Persa Radović (71), rodom iz Goražda, ne veruje da će se iduće godine useliti u novi stan.


- Čula sam ja za ovih 18 godina mnoge bajke, pa i ovu. Volela bi da je istinita, ali... A ne znam i šta ću u novom stanu, od čega da živim? Zar od ovih 40 maraka što primamo? - pitala se starica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.10.2010. 16:44
Gde je sad ono govno od coveka da opet pita sta se moze ocekivati od osobe koja je spavala sa bratom?!
Sreda 28.09.2011. 10:55
bravo za nju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online