Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.10.2010.
11:42
Srna A

Dodik: Bez hrvatskog entiteta nema BiH

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je vreme da BiH bude državna zajednica tri naroda i tri entiteta, ocenivši da je hrvatski entitet realnost i da Bošnjaci moraju shvatiti da stabilnost BiH zavisi od njihovog odnosa prema tom entitetu.

Milorad Dodik

"Ako žele održati BiH, taj entitet bi trebalo da bude njihov politički program", istakao je Dodik.


Navodeći da bi hrvatsku teritorijalnu jedinicu trebalo da čini ono što je bila Herceg-Bosna i obuhva Posavinu i centralnu BiH, Dodik je ponovio da je teritorijalni kapacitet RS nedodiriv i da nema nijednog političara koji bi prihvatio bilo kakve razgovore o teritorijalnoj prekompozciji RS.


Dodik je rekao da su Hrvati kao politička zajednica uništeni raznim intrigama koje se poturaju od dela međunarodne zajednice i Bošnjaka.


"Bošnjaci su se očigledno okupili kako bi marginalizovali Hrvate. Bez jednake pozicije Hrvata kao političkog naroda, ne može se održati priča o multietničkoj zajednici. Sporna je želja za apsolutnom dominacijom Bošnjaka nad Hrvatima i Srbima", rekao je predsednik Vlade RS za "Večernji list".


Dodik je odbacio tvrdnje da ima neki tajni plan sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, istakavši da su to bolesne konstrukcije medija ili institucija koje, kako je naveo, najviše ruše veru u moguću BiH.


"Lagumdžija je obični spekulant koji je sve to preneo na nekoliko medija koje kontroliše. Kada smo razgovarali sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton, svi su posle kratkih pozdrava odlazili. Samo se Lagumdžija zadržavao okolo kako bi mogao da prosluškuje šta sam rekao", naglasio je Dodik.


On je napomenuo da je Klintonooj preneo da ne vodi politiku secesije "kako to u Sarajevu lažu", ali da smatra da je za BiH najbolje da se mirno raziđe.

"Ali Lagumdžija je preneo javnosti moj deo samo o secesiji, ali ne i drugi deo o mirnom razlazu. I nisu samo mediji u službi sarajevske politike, nego i sudovi koji godinama sotonizuju Hrvate i Srbe", rekao je Dodik i ponovio da će tražiti redefinisanje uloge Suda i Tužilaštva BiH, jer je to mesto za političku prekompoziciju BiH.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.10.2010. 12:55
@darkside...pozdrav brate...kad ti komentarises i ostala bratija nema potrebe da dodajem...sve je receno....
Nedelja 24.10.2010. 15:54
@Uvek-se-nade-neka-srpska-budala....istina je ovo sto si napisao samo i ti znas da u krajini u ovom trenutku ima strasno malo Srba....prvo treba insistirati na njihovom bezbednom povratku i opstanku, a posle traziti autonomiju....ustaska hrvatska vlast zna za jadac i zato im ne dozvoljava povratak ili ih hapsi zbog zastrasivanja.....
Nedelja 24.10.2010. 18:51
ljudi čitajte između redova!!!! ha ha ha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online