Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.10.2010.
12:19
A. Pandurević - Vesti A

Obeštećenje za režirani zatvor

Sud BiH doneo je presudu da se nekadašnjem predsedniku Republike Srpske (RS) Mirku Šaroviću isplati odšteta od 88.000 (44.000 evra) zbog neosnovanog lišavanja slobode u trajanju od jedne godine, u predmetu "Privredna banka Srpsko Sarajevo" (PBSS).

U intervjuu za ''Vesti'' Šarović naglašava da je zadovoljan činjenicom da je država priznala da je dužna da mu nadoknadi štetu za sve što je pretrpeo u proteklom vremenu. U tom smislu, ova presuda je važna i za njega i druge ljude, jer, uveren je, govori da država ne može da radi šta hoće.

Mirko Šarović


Da li je iznos adekvatan za sve ono što ste Vi i Vaša porodica, preživeli, od stalnih pretresa Vaše kuće, do hapšenja, zatvora...


- Iznos nije adekvatan i mi ćemo preduzeti dalje korake da se on poveća, ali sam zadovoljan zbog činjenice da je BiH priznala grešku. Evo, za koji dan će pet punih godina od kako sam uhapšen, i za tih pet godina sam dobio četiri procesa u svoju korist. Protiv mene su vođeni procesi pred Sudom BiH i Okružnim sudom na Sokocu, u kojima me Tužilaštvo BiH optuživalo za zloupotrebu položaja, zločinačko udruživanje

Hapšenje i ucena

 

- I kada mi je zabranjen politički rad, Ešdaun i ljudi oko njega su procenili da i dalje utičem na donošenje odluka u okviru SDS-a, pa su posegnuli za hapšenjem. Imenovana je Tobi Robinson za privremenog upravnika PBSS-a, koja nije nikakav finansijski ekspert nego visokorangiran obaveštajac. Namamila me u prostorije Skupštine grada Istočno Sarajevo tobože da popijemo kafu i rešimo spor oko PBSS-a, da joj pomognem, da posredujem. NATO snage su opkolile zgradu, ona se izvukla, a mene su uhapsili. Prethodno su direktno preko tužioca Meknera, koji je bio šef stranim tužiocima u BiH, pokušali da me ucene. Tražili su da im pomognem da uhvate Radovana Karadžića i ako im pomognem od optužnice ne bi bilo ništa - seća se Šarović.

i navodnu podršku haškim optuženicima. Svi ti procesi su završeni neslavno za one koji su me optuživali.


Očekujete li ukidanje sankcija OHR-a koji i stoji iza tih sudskih procesa i optužbi?


- Paradoksalno je da sam još uvek pod zabranom OHR-a i ne znam šta će sad uraditi. Pošto imam presude, videćemo da li je njihovo zalaganje za vladavinu prava, zaštitu sloboda i prava pojedinaca farsa.


Da li je moguće da je razlog Vašeg progona samo jedno 'ne' Pediju Ešdaunu?


- Da, sve je počelo optužbama oko afere ''Orao'', da sam naoružavao Irak pred njihov sukob sa SAD, što je bila notorna laž. Iza ove afere krila se namera visokog predstavnika da sprovede radikalne reforme u sistemu odbrane. Kako sam bio prepreka , jer nisam hteo da mimo Ustava ukinem Vojsku RS i da se oružane snage izdignu na nivo BiH, Ešdaun se okrutno obračunao. Eliminisao me je iz Predsedništva BiH, a onda me optužio i da pomažem haške optuženike.


Koliko ima istine u tvrdnjama da je Ešdaun od Vas tražio da potpišete nestanak Vojske RS i da za uzvrat nećete biti progonjeni?


- Tačno je da je tražio da potpišem da oružane snage idu na nivo BiH da u tom slučaju neću imati posledica, da mogu ostati član Predsedništva BiH. Rekao je: ''Zašto da ne, i drugi su mnogo toga potpisivali!?''. To je uobičajena metoda rada sa političarima u BiH, posebno u RS. Nisam pristao, pa nisma mogao ostati ni član Predsedništva BiH.
 

Vojska RS je nestala, ali optužbe protiv Vas su ostale. Zašto?


- Trebao sam da preuzmem SDS, odnosno da postanem predsednik stranke. Tada dolazi optužba da pomažem haške optuženike i Ešdaun me smenjuje sa mesta potpredsednika stranke i zabranjuje politički rad, a sve u cilju sužavanja mog manevarskog prostora za uticaj na takozva ne "reformske procese u BiH".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online