Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 19.10.2010.
18:54
Tanjug A

Hrvatski ekstremisti: Ako ponovimo avgust '95. dobićete uragan

Ekstremno desničarska Autohtona hrvatska stranka prava protestovala je ispred Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" tražeči ukidanje nedeljnika "Novosti" i prestanak finansiranja SNV i SDSS-a. Hratski nacionalni front je poručio Srbima "ne dao Bog da se ponovi 4, 5. i 6. avgust 1995. godine, jer to ondaneće biti oluja već uragan!“.

Protest hrvatskih ekstremista ispred "Prosvijete"

Ekstremni desničari organizovali su danas u Zagrebu protestni skup ispred sedišta Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", zbog delovanja Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) i pisanja nedeljnika "Novosti" čiji je jedan primerak demonstrativno spaljen.

Pred zgradom se okupilo tridesetak ljudi s transparentima i nekoliko hrvatskih zastava, među kojima su bile i one čije je nošenje zabranjeno zbog grba koji počinje belim poljem kao zastava NDH (aktuelna državna počinje crvenim), a bio je prisutan veći broj policajaca.

Šef Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec je ocenio da Srbi u Hrvatskoj imaju veća prava od Hrvata.

"Onima koji su u ratu na četničkoj strani ratovali protiv Hrvatske i posle se vratili, obnavljaju se kuće, daju stanovi za stambeno zbrinjavanje, isplaćuju penzije i priznaje radni staž", rekao je Keleminec.

Paljenje srpskog nedeljnika "Novosti"

On smatra da se "ne smeju finansirati četnički listovi kao što su 'Novosti'", ili podizati "četnički spomenik" u Srbu i slaviti Tito, "koji nije naš nego njihov".

Klemenc je rekao da aktuelna vlada nije hrvatska ni HDZ-ova već SDSS-ova, dodajući da "problem Hrvatske nisu ni predsednik SNV Milorad Pupovac ni Srbi već birači koji daju glas strankama koje omogućavaju koalicije s njima". On je pozvao na ukidanje nedeljnika "Novosti" i prestanak finansiranja SNV i SDSS-a.

Šef Hrvatskog nacionalnog fronta Ivan Veličko poručio je da "ne dao bog da se Srbima ponovi 4, 5. i 6. avgust 1995, jer to onda neće biti oluja nego uragan".

Jozo Vukelić je ocenio da "Srbi žele Hrvatsku u ropstvu, a Hrvate u zatvorima, ili na stratištima", ali i ponovio da "problem nisu Srbi, pa ni SDP za koji glasaju jugosloveni i komunisti", već HDZ za koji glasaju nacionalni nastrojeni ljudi, a koji je isti kao SDP".

"Nema u Evropi stranke čiji se stavovi toliko razliku od biračkog tela", rekao je Vukelić.

Ne dao bog da se ponovi 1995. godina

Pisanje nedeljnika "Novosti" i njihove nedavne naslovne strane, su, prema nekim mišljenjima, ismejavale rat i hrvatske snage, ali i izveštavanje o pretnjama koje su redakciji lista nedavno upućivane, bilo je tema skupa koji je završio spaljivanjem jednog primerka lista.

Ustaške ikonografije nije bilo, a čulo se nekoliko povika "Spremni". Na transparentima je pisalo "Vukovar", "Škabrnja", "Stop ponižavanju Hrvatske".

Učesnici skupa pozvani su da potpišu peticiju za ukidanje "Novosti", koju je organizovalo udruženje Nezavisni dragovoljci Hrvatski. Ostaje nejasno zašto su se učesnici okupili ispred zgrade "Prosvjete", a ne ispred sedišta SNV, ili redakcije "Novosti".

Štrbac: Desničari pokazuju koliko su Srbi nepoželjni

 

Šef Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je da protestni skup hrvatskih ekstremnih desničara u Zagrebu dokazuje koliko su Srbi nepoželjni u Hrvatskoj. "Protestni skup hrvatskih ekstremista u Zagrebu pokazuje koliko su Srbi stvarno ugroženi u Hrvatskoj i stepen demokratije u toj zemlji", rekao je Štrbac Srni, komentarišući antisrpske demonstracije u Zagrebu.

 

Štrbac je rekao da je pravi alarm za uzbunu u pogledu ugroženosti prava Srba u Hrvatskoj danas upaljen u Beogradu gde su Srbi izbegli iz Hrvatske okupljeni u 60 izbegličkih udruženja i zavičajnih klubova u Srbiji i Republici Srpskoj, potpisali peticiju kojom se traži da se spreči ulazak Hrvatske u EU dok se trajno i sveobuhvatno ne reši pitanje ove populacije.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.10.2010. 20:38
Uragan sa cetiri aparata MIG-21?? Izvinjavam se ako su u medjuvremenu pala jos dva, nisam informisan ali podrzavam.
Utorak 19.10.2010. 21:13
to je saka jada koja nam je pobegla sa nisana. nego, cudi me da nisu cedu nagrdili.
Sreda 20.10.2010. 11:33
auuuu koliko je ustasije ovde na komentarima....da zovemo GHOSTBUSTERS-e ...ili treba DARKSIDE....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online