Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.10.2010.
15:46
Jutarnji.hr A

Ko je Tadićeva bivša žena?

Ustoličenje patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji bilo je ujedno i prva prilika da se predsednik Tadić sretne sa svojom bivšom suprugom Veselinkom Zastavniković, koja je monahinja u Peći. Monahinja Irina, kako se sada zove, i Tadić nisu se susreli, a ona je iznenada došla u pažnju srpske i hrvatske javnosti. Hrvatski portal Jutarnji.hr pronašao je nekadašnje prijatelje Veselinke Zastavniković, poreklom iz Osijeka, koji otkrivaju detalje o njoj.

Veselinka (zaokružena crvenom) iz gimnazijskih dana
 

O manastirskom životu Veselinke Zastavniković smo pisali ranije, a prijatelji iz mladalačkih dana otkrivaju kakav je bio njen život u Osijeku.

"Natprosečno inteligentna, ambiciozna, lepa, zgodna, borac za pravdu, revolucionarka, buntovnica", tim rečima Veselinku Zastavniković, prvu suprugu predsednika Borisa Tadića, a danas monahinju u Peći, opisuju njeni osječki prijatelji iz gimnazijskih dana.

"Od prvoga dana Vesela, kako smo je zvali, Jasminka i ja bile smo nerazdvojne, najbolje prijateljice i tako sve do četvrtog razreda i maturske ekskurzije u Parizu. Posle gimnazije Vesela je otišla na studije u Beograd, a ja u Zagreb, ali i dalje smo ostale dobre prijateljice, komunicirale, viđale se u Osijeku", rekla je Jasenka Denin, danas direktora Pučkog otvorenog učilišta u Osijeku, koja o svojoj prijateljici ima samo reči hvale, iako se od 1991. godine nisu ni čule ni videle.

"Rat je učinio svoje i naša je komunikacija prestala. Čuli smo da se zamonašila, i to je za sve nas koji smo je poznavali bio veliki šok. Naime, ona je bila veliki protivnik vere i svega što je vezano uz veru, na šta je možda uticalo i vaspitanje jer joj je otac bio oficir. Ona nije bila, kako bih rekla, običan ateist ili agnostik, nego baš protivnik vere i utoliko mi je njena odluka da se zamonaši još čudnija", nastavlja Jasenka svoja sećanja.

Danas monahinja Irina
 


Kako je upoznala Borisa

 

Prema rečima Jasenke Denin Veselinka i Tadić su se upoznali u Beogradu. Kaže da su zajedno dolazili u Osijek i viđali sa njenim prijateljima. Izdržavali su se tako što je Boris prodavao knjige, a Veselinka pravila lutke punjene hranom za ptice. "Nikad se nisu žalili, bili su dobar i srećan par. Mislim da je on bio njena najveća ljubav", priseća se Jasenka. Ona dodaje da su Vesela i Boris bili najlepši par koji je u životu videla. "Oboje su bili prelepi i prezgodni. Uostalom, on je i sada šarmantan muškarac, a i na njoj se, prema slici iz novina, vidi da je još lepa".

Ona kaže da su pre pet godina pokušali da dođu do nje i pozovu je na proslavu godišnjice mature, ali u tome nisu uspeli.

"Znam da je naš bivši gradonačelnik, a danas hrvatski ambasador na Kosovu Zlatko Kramarić, kad je došao tamo, pokušao da stupi s njom u kontakt, no ona je poručila da ne komunicira ni sa kim iz spoljašnjeg sveta, pa čak ni s roditeljima. Kramarić nije išao s nama u razred, ali smo bili ista generacija i nas troje smo bili u uredništvu školskog lista", ispričala je Jasenka Denin.

Jasenka Denin kaže da je Veselinka bila vrlo talentovana za novinarstvo, filozofski nastrojena i buntovnik. 

"Bila je filozofski nastrojena i s njom se moglo razgovarati o raznim temama na visokom nivou, ali je bila i buntovnik i revolucionar, što je posle pokazao i njen život jer je učestvovala u brojnim demonstracijama i bila pritvarana. No, za nas je bila prekrasna osoba i prijateljica". 

Porodica Zastavniković kao iz Kusturičinih filmova

  

Bivša komšinica Veselinke Zastavniković priča kakav je bio suživot sa tom porodicom u Osijeku.

 

"Živeli smo u zgradi u kojoj je nekada bio ustaški stožer u čijim su podrumima netaknute stajale tamnice, bunar s kamenom u koji su bacali komuniste. Vesela je bila jedna od najozbiljnijih devojaka koje pamtim.

 

Neverovatno lepa, stasita na crnogorsku lozu svoje majke Kosane, a žilava na ličku oca Ljube kojeg pamtim kao prgavog, ali dobrog čoveka.

 

Porodica Zastavniković mi je iz ove perspektive najsličnija onima iz Kusturičinih filmova: živopisan deda koji je umro na pragu stote, i to samo zato što je pao u neku rupu na putu. Svaki dan došao bi k nama u kuhinju, koja je bila epicentar života, seo i recitavao barem 45 minuta uvek istu "epsku", nižući deseterce bez greške. Najveća fora nama deci bila su njena dva braća iz Londona.

 

 

Zvali smo ih Englezi. Kada je izbio rat Vesela je već živela u Beogradu. Njeni su ostali u Osijeku sve do pada Vukovara kad je otac pobegao u Srbiju. Majka joj je, koliko se sećam, bila pokojna. Brat Mićo je pak, kao vrstan folkloraš, bio u vreme opšte mobilizacije na turneji u Njemačkoj i tamo je jednostavno ostao. Bili su, kako se to tada govorilo, pravoslavci, a Osijekom su tada harale opasne grupe. Mićo se nije vraćao sve do 2006. kada je došao s ocem da vidi šta je s njihovim četvorosobnim stanom. Stan je bio zauzet.


Tek posle rata stigao je do nas glas da je Vesela postala kaluđerica. I sada kad razmišljam o tome čini mi se kao logičan kraj osobe čiji mi se život uvek činio kao da je iz romana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online