Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 11.09.2010.
22:47
Srna A

Balkan, odskočna daska za teroriste?

Bivši britanski oficir i ekspert za bezbednosna pitanja Čarls Hejman izjavio je da bi neki delovi Balkana mogli dugoročno da postanu odskočna daska za operacije terorista nalik na Al kaidine na starom kontinentu.

Vehabizam velika pretnja za Evropu, a to uviđaju sve članice EU

"Zbog toga lokalne snage bezbednosti i vlasti, zajedno sa EU, treba da ulože ogroman napor na svim nivoima - političkom, ekonomskom, društvenom i naravno bezbednosnom i vojnom - kako bi uverili građane da je u njihovom interesu da budu aktivni i kooperativni članovi društva koje povratno deluje u interesu svih", rekao je Hejman.

On je za Radio Slobodna Evropa istakao da je vehabizam velika prijetnja za Evropu i da sve članice EU to uviđaju, ali da je pitanje da li se u ovom trenutku preduzimaju pravi koraci kako bi se blagovremeno sprečio ovaj problem.

"Smatram da mora mnogo više da se čini. Balkanu je svakako potrebna pomoć kako bi se iskorenio terorizam. Ne samo finansijska, već i obuka bezbednosnih snaga, slanje opreme. Takođe, Balkanu je potrebno i ohrabrenje kako bi uvideo da nije prepušten samom sebi, naprotiv, da ima podršku svih evropskih nacija", rekao je Hejman.

On je naveo da je terorizam poprimio više različitih formi, između ostalog, i zbog povećanih mogućnosti komunikacije, pre svega preko Interneta.

"Na taj način može da se izbegne prismotra snaga bezbednosti. To im omogućava da lako i brzo pošalju poruku širom sveta. Terorističkim grupama ide u prilog publicitet jer se informacije o njihovim akcijama brzo prenose i tako utiču na društvo", rekao je Hejman.

On je rekao da je, nažalost, previše političara u svetu koji ne shvataju kako treba da se bori protiv terorizma.

"Smatraju da to treba činiti isključivo oružanim putem. Međutim, osim akcija snaga bezbednosti, istovremeno je nužno i delovanje na političkom, ekonomskom i opšte-društvenom planu. Svi problemi treba da se rešavaju akcijom na različitim društvenim nivoima", rekao je Hejman.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.09.2010. 01:49
ovakve tekstove navodnih eksperata ne treba štampati.mi srbi smo blesav narod i lako se oduševimo sa svojim neprijateljem koji je progledao iznenada i shvatio da je bi u zabludi.malo morgen da je progledao on to piše za pare!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online