Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.09.2010.
15:13 >> 16:39h
sarajevo-x.com A

Majke Srebrenice isterale francuskog generala iz Potočara

Francuski general Filip Morion danas je doslovno isteran iz Memorijalnog centra Potočari. Majke Srebrenice nisu dozvolile Morionu da oda počast žrtvama genocida, niti da opravda svoj prvi posleratni dolazak u Srebrenicu i ponudi izvinjenje zbog svega što se desilo.

General Filip Morion u Srebrenici 1993. godine: Sebe je doživljavao kao velikog zaštitnika Bošnjaka zbog čega se i nazvao Filip od Bosne 

Hatidža Mehmedović iz Udruženja "Majke Srebrenice", izjavila je da je Morion nepoželjan u Potočarima i da na njihovo hodočašće ne može doći onaj koji je odgovoran za genocid.

I majke iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" nisu dozvolile Morionu da im se obrati, već su mu rekle da je nepoželjan i da ide iz Srebrenice.

Bivši francuski komandant UNPROFOR-a u Srebrenicu je došao privatnim automobilom u društvu jednog novinara i prevodioca. On je želeo da obiđe Memorijalni centar, oda počast stradalima i u sastanku sa majkama izvini se za sve ono što se dešavalo 1995. godine.

Međutim, osim što su Moriona isterale iz Memorijalnog centra, majke generalnu nisu dozvolile ni da govori. Dok su novinari postavljali pitanja one su neprestano dobacivale.

Ipak, general je uspeo da kaže da oseća veliku odgovornost za sve što se desilo tog jula 1995. godine, iako je 1993. godine smenjen s mesta komandanta UNPROFOR-a i vraćen u Francusku.

"Da sam znao šta će se desiti, te 1993. godine bih ostao u Srebrenici", kazao je Morion novinarima.

On je dodao i da oseća veliku odgovornost, ali krivicu podjednako snose i UN i tadašnje bosanske vlasti, i napomenuo da se zločin u Srebrenici mogao sprečiti.

Filip Morion je 1993. godine posetio Srebrenicu. Tu je proveo dve nedelje kada ga je Fatima Husejnović zajedno sa ostalim ženama "zarobila" u pošti. Posle niza razgovora i pregovora Morion je te 1993. Fatimi rekao: "Rat je za Srebrenicu završen".

Fatima Husejnović je za Sarajevo-x.com rekala da smatra da je Morion u to vreme učinio sve što je mogao, a bosanske vlasti i UN su imale 27 meseci da spreče ono što je usledilo.

"Nisam mogla da razgovaram s njim. Žene su stalno galamile i dobacivale. U jednom trenutku je bio toliko slab da mi se učinilo da će pasti. Pridržao se za mene... Mislim da se uplašio... Htela sam mu postaviti nekoliko pitanja iz toga bi i žene koje ga optužuju mogle saznati više, ali mi nisu dozvolile, neprestano su galamile i dobacivale“, rekla je Fatima Husejnović za Sarajevo-x.com.

Morion nije održao najavljeni sastanak, a pošto su ga majke isterale iz Memorijalnog centra otišao je iz Potočara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online