Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.09.2010.
16:13
Tanjug A

Tužilac: Izveštaji Gotovine bili lažni?!

Haško suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za ratne zločine počinjene za vreme i nakon akcije "Oluja", nastavljeno je danas replikom tužilaštva na juče i prekjuče izrečene završne reči odbrane optuženih.

 Ako ga osude, sledi mu 27 godina zatvora: Ante Gotovina
 

Tužilac Alen Tiger je ponovio tvrdnje optužnice o prekomernom gađanju Knina i onemogućavanju povratka prognanih, kao i svesnim namerama tadašnjeg državnog vrha za proterivanje Srba.

Sudsko veće presudu će doneti u nekoliko narednih meseci, a advokati Gotovine zatražili su da se, ako presuda bude oslobađajuća, odmah izrekne usmeno i da se ne čeka na pismenu presudu.


Tužilaštvo je za Gotovinu zatražilo 27, za Markača 23 i za Čermaka 17 godina zatvora, dok su odbrane tražile njihovo oslobađanje.

On je ocenio da su izveštaji o korišćenju fosfornih bombi u Grahovu i Glamoču, u BiH, gde je operisala Hrvatska vojska, koje je tokom suđenja naveo general Gotovina, bili lažni i u širem i u užem smislu.


Svrha izveštaja bila je prikrivanje onoga šta se dešavalo u Grahovu - da su gotovo sve jednice bile uključene u razaranje Grahova i Glamoča, rekao je tužilac.


U odgovoru na tvrdnje odbrane generala Markača, Tiger je naglasio da granate nisu padale na područje Gračaca, mesta u južnoj Lici, nego na samo mesto, preneli su hrvatski mediji.


"Na Gračac nije palo samo devet granata kako tvrde Markačevi advokati, nego mnogo više", rekao je Tiger.


"Na Knin je ispaljeno preko hiljadu projektila koji nisu padali samo na vojne ciljeve, nego po celom gradu. Da je hiljadu projektila palo samo na vojna središta, ili poštu, mogli bismo pokazati sliku razaranja, ali to nije tako. Projektili su padali po čitavom gradu", rekao je tužilac.


Ističući da je cilj gađanja bio isterivanje Srba, Tiger je rekao da je stav tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana bio da je "prevelik broj Srba bio pretnja opstanku naroda". On je dodao da je to sasvim jasno i očigledno objašnjenje onog što se dogodilo u "Oluji".


Tužilac je rekao i da je, kad je Markač saznao za paljevine i ubistva u selu Grubori morao da ode u to selo, da otkrije koja je jedinica tamo bila raspoređena i da istraži šta se dogodilo, a onda da naredi da ta jedinica ne ode u drugo selo da ga spali.


"Efikasnost Gotovininih naređenja zavisila je od toga koliko su se on njegovi potčinjeni trudili da ih sprovode", rekao je Tiger i podsetio da su Gotovinini potčinjeni palili i pljačkali tokom leta i da to nisu prestali da rade ni nakon što im je naređeno da prestanu, jer nisu bili kažnjeni, što je stvorilo situaciju da naređenje ne bude efikasno.


Tužilac je podsetio da je ministar odbrane Gojko Šušak govorio o štabu za propagandu, na čijem bi čelu bio Hrvoje Šarinić kao osoba iz Tuđmanovog kabineta koja bi predstavljala i vezu za kontakt s UNHCR-om. Na redu su replike odbrane, a sudija Alfons Ori je rekao da će i generali, ako to žele dobiti reč.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.09.2010. 21:35
Kakva ce bit presuda vidit cemo, jasno da Srbi prizeljkuju dugogodisnje kazne a Hrvati oslobadjanje generala. Da su vodje Srba u tzv. RSK bile pametnije i mudrije, a ne slusali Seselja i ekipu, mogli su za svoj narod, politicki izcvuci vise nego sto sad Srbi mogu i u najfamoznijim snovima sanjat. Martic je cilo vrime govorija kako nema suzivota s Hrvatima, cak i (na srecu Hrvata) taj plan Z4 nisu tili cut ni vidit. U tzv. RSK nije bilo mjesta za Hrvate a u Hrvastkoj sad ima mjesta da se vrate odbjegli Srbi. Na zalost jos uvjek ima incidenata, ali s obzirom koliko ih se vratilo i koji zive normalan zivot, taj broj nije veci nego u drugim drzavama kao npr. Francuska, Njemacka, gdje se stranci isto nadju na meti ekstremista. Hrvatska je dala svoj odgovor na to nemoguce stanje na okupiranim djelovima RH. Za Hrvate generali ostaju heroji, ma kakva god bila presuda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online