Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.08.2010.
20:50
Tanjug A

Odbrana: Čermak "slučajno" u Kninu

Na suđenju u Haškom tribunalu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, koji se terete za ratne zločine za vreme i nakon "Oluje", nakon odbrane Gotovine svoju završnu reč dala je i odbrana Ivana Čermaka. "General Čermak se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme", rekao je advokat Stiven Kej, ističući da prisutnost generala Čermaka u Kninu nije bila planirana.

Ivan Čermak

"On je došao skoro slučajno. Pozvali su ga da poseti predsednika Franju Tuđmana i on mu je dao zadatak da poseti Knin gde nije imao gotovo nikakva ovlaštenja. Tužilaštvo tvrdi da je, dok je on bio u Kninu, stvorena atmosfera nekažnjivosti i dopuštanja izvršenja zločina. Postoje dokazi da je i javno i privatno osuđivao zločine", rekao je Kej.

On je rekao da je Tuđman imenovao Čermaka kako bi normalizovao život u Kninu i pomogao međunarodnim organizacijama i podstaknuo organizaciju civilnog života, kao i da njegov zadatak nije povezan s akcijama oružanih snaga, prenlei su hrvatski mediji.


"On nije imao veze s MUP-om koji se bavio operacijom povratka", rekao je Kej, dodavši da je Čermak tamo organizovao rad pekara, javnih kuhinja i popravka infrastrukture, odnosno normalizaciju celokupnog života.


"Njegov zadatak nije bio izveštavanje o eventualnim zločinima", rekao je Kej i dodao da postoje jasni dokazi da je Čermak ne samo učestvovao u prevenciji i trudio se da se zločini spreče, već i da je prenosio informacije vojnoj policiji.


"Tužilaštvo Čermaku dodeljuje ovlaštenja koje nije imao i koje su izmišljene kako bi mu se nametnula krivična odgovornost", rekao je Kej i dodao da "Čermak bez dopuštenja nije mogao ni naručiti pršut za delegaciju koja je bila u Kninu".


On je naglasio da Čermak nije opstruirao istragu o masakru srpskih staraca u selu Grubori, rekavši da su Čermaku rekli da u selu nešto gori, ali ne i o ubistvima. Čermak nije filtrirao izveštaje o zločinima za šta ga optužuju, rekao je Kej.


Kad sa izlaganjem završi odbrana Čermaka, svoju završnu reč daće odbrana Mladena Markača.


Završne reči trajaće do četvrtka, nakon čega će sud doneti presudu.


U ovom sudskom procesu koji je započeo 11. marta 2008. ispitan je 81 svedok optužbe i 57 svedoka odbrane. Naknadno su sudije na čelu s Alfonsom Orijem pozvali još sedam svojih svedoka.


Tužilaštvo za Gotovinu traži 27, za Markača 23 i za Čermaka 17 godina zatvora. Njih trojica se terete za ratne zločine nakon Oluje u leto 1995. godine, a ni odbrana nije poricala da je zločina bilo, ali se protive odgovornosti svojih klijenata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online