Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.08.2010.
17:05
Srna A

Glavaš: Robijaću u Zenici

Branimir Glavaš,koji je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Osijeku izjavio je da bi "radije nevin osam godina robijao u zatvoru u Zenici, nego jedan jedini dan `politički presuđen` u hrvatskom zatvoru".

Dobio sam ponižavajuću presudu: Branimir Glavaš u obraćanju preko video linka

"Politički sam presuđen, jer ako sam počinio ono što mi je stavljeno na teret trebalo je da dobijem maksimalnu kaznu od dvadeset godina zatvora, a ako je u moju krivicu bilo imalo sumnje i jedan dan zatvora je previše", rekao je Glavaš u svom obraćanju članstvu Glavnog odbora HDSSB-a video linkom iz Drinovaca kod Gruda.

Glavaš tvrdi da je Vrhovni sud Hrvatske protiv njega doneo "ponižavajuću, kompromisnu političku presudu", te da se on ne želi vraćati u Hrvatsku koja ima, kako je rekao, sramotno pravosuđe i besramnu vlast.

"Ako sam naređivao ubistva ljudi tako stravičnim metodama terajući ih da piju kiselinu ili ako su po mojoj komandi završavali ruku vezanih selotejpom u Dravi, onda sam zaslužio drastičnu kaznu bez obzira na moje zasluge u domovinskom ratu na koje se Vrhovni sud poziva", tvrdi Glavaš.

Glavaš se danas obratio i javnosti i porodicama žrtava Vučković, Lovrić, Kutlić, Šabanović, kao i svim porodicama poginulih ili ubijenih civila ratne 1991/92. godine u Osijeku, rekavši da saoseća sa njihovom tragedijom i da "smrt njihovih najbližih nije bila rezultat nikakve zločinačke politike koja se provodila od strane civilne, policijske ili vojne strukture vlasti u ratnom Osijeku", a kojoj je on pripadao.

On je ponovio da ga je "u godinama suđenja satanizovao HDZ Hrvatske koji je svojim uticajem na sudije i svedoke donosio presude" i poručio da "neće odustati od borbe za pravdu".

Vrhovni sud Hrvatske je 30. jula smanjio Glavašu kaznu sa deset na osam godina zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku, čime je ona postala pravosnažna.

Presuda je vraćena Županijskom sudu u Zagrebu, koje je prosledilo hrvatskom Ministarstvu pravde, a ono organima BiH. Iz Ministarstva pravde BiH navode da još nisu dobili presudu.

Kada presuda stigne, nadležni sud treba da je potvrdi, nakon čega Glavaš ima rok od 30 dana da se žali.

U slučaju dvojnog državljanstva, koje Glavaš ima, osuđenik može da bira gde želi da odsluži zatvorsku kaznu. Ako se odluči za zemlju u kojoj presauda nije donesena, u ovom slučaju BiH, mora se provesti postupak usklađivanja presude sa pravnim propisima te zemlje.

POVEZANE VESTI

Subota 28.08.2010. 17:50
Gde ima dima ima i vatre... Covek je sam priznao zlocin jer sam kaze da je trebo dobiti kaznu od 20 godina robije. Glavasa je trebalo u Hag da ga oni osude, dobio bi sigurno vise robije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online