Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.08.2010.
20:41
Tanjug A

Bivši službenik Hipo banke: Sanader i puni koferi para!

Bivši službenik Hipo Alpe Adria banke direktno je, u intervjuu austrijskoj televiziji ORF, povezao u ilegalnim poslovima bivše šefove Hipo banke Volfganga Kulterera i Gintera Štridingera s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i penzionisanim generalom Vladimirom Zagorcem, prenosi danas "Jutarnji list".

Taj službenik, koji nije želeo da mu bude otkriven identitet, naglasio je da je pritvoreni Kulterer bio zadužen za tadašnjeg hrvatskog premijera, dok se Štridinger brinuo o Zagorcu, koji je u Hrvatskoj osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, naveo je hrvatski list.

"Jutarnji list" prenosi da je Sanader još u SAD, ali za osam dana trebalo bi da se pojavi u Austriji, gde će učestvovati na panel diskusiji o 15 godina Dejtonskog sporazuma.


Nekoliko dana pre njega u Beču će biti i hrvatski državni tužilac Mladen Bajić, na sastanku Posebne radne grupe hrvatskih, austrijskih, nemačkih i lihtenštajnskih tužilaca koji će razmeniti informacije o sumnjivim međunarodnim transakcijama Hipo banke.

Svedok, iz odeljenja za trezor Hipo banke, je u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji (ORF) izneo podatke o "diskretnim poslovima sa koferima punim para", intervencijama bivšeg ministra finansija Karl-Hajnc Grasera, pretnjama njemu lično kada je hteo da napusti banku.


Prema svedoku, novac iz Hrvatske se u Klagenfurt prebacivao privatnim avionima i odatle je dalje transferisan u Lihtenštajn.


"Poletanje je bilo iz Klagenfurta, bez velikih kontrola, i moglo se poneti šta se htelo. Uvek je bio prisutan jedan od članova uprave i jedan kofer sa novcem", rekao je svedok.


Štridinger je, u izjavi ORF-u, odbacio učešće u transportima novca.


Svedok je, takođe, znao i detalje o dvorcu Frajenturn koji je "Hipo" banka dobila posle propasti jedne firme. Taj dvorac je potom korišćen kao "diskretna filijala".


"U dvorcu je postojao šalter za savetovanje i jedan trezor, preko kojeg su isplaćivan novac. Mušterije su diskretno dolazile iz Italije i Hrvatske", ispričao je neimenovani insajder.


Finansijska revizorska ustanova je imala malo mogućnosti da proverava poslove u Hrvatskoj, tvrdi svedok. Kada je, međutim, jednom bilo problema, Kulterer je aktivirao svoju mrežu.


"Pretežno bi tada otrčao do Hajdera (Jerg - bivši guverner pokrajine Koruška), koji je potom koristio svoje veze u Beču. Jednom sam prisustovao i kada je Kulterer razgovarao sa Graserom", prepričao je on dodajući da je posle razgovora sa Graserom sve rešeno u korist "Hipo" banke.


Inače, Kulterer se nalazi u istražnom pritvoru, a specijalna jedinica za rasvetljavanje afere oko "Hipo" banke, i pronevere više stotina miliona evra, još vodi istragu protiv oko 40 lica. Istraga oko afere "Hipo" banke se vodi i izvan granica Austrije, zbog poslovnih veza Kulterera i ljudi oko njega, pre svega u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji i Srbiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online