Ponedeljak 23.08.2010.
20:41
Tanjug

Bivši službenik Hipo banke: Sanader i puni koferi para!

Taj službenik, koji nije želeo da mu bude otkriven identitet, naglasio je da je pritvoreni Kulterer bio zadužen za tadašnjeg hrvatskog premijera, dok se Štridinger brinuo o Zagorcu, koji je u Hrvatskoj osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, naveo je hrvatski list.

"Jutarnji list" prenosi da je Sanader još u SAD, ali za osam dana trebalo bi da se pojavi u Austriji, gde će učestvovati na panel diskusiji o 15 godina Dejtonskog sporazuma.


Nekoliko dana pre njega u Beču će biti i hrvatski državni tužilac Mladen Bajić, na sastanku Posebne radne grupe hrvatskih, austrijskih, nemačkih i lihtenštajnskih tužilaca koji će razmeniti informacije o sumnjivim međunarodnim transakcijama Hipo banke.

Svedok, iz odeljenja za trezor Hipo banke, je u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji (ORF) izneo podatke o "diskretnim poslovima sa koferima punim para", intervencijama bivšeg ministra finansija Karl-Hajnc Grasera, pretnjama njemu lično kada je hteo da napusti banku.


Prema svedoku, novac iz Hrvatske se u Klagenfurt prebacivao privatnim avionima i odatle je dalje transferisan u Lihtenštajn.


"Poletanje je bilo iz Klagenfurta, bez velikih kontrola, i moglo se poneti šta se htelo. Uvek je bio prisutan jedan od članova uprave i jedan kofer sa novcem", rekao je svedok.


Štridinger je, u izjavi ORF-u, odbacio učešće u transportima novca.


Svedok je, takođe, znao i detalje o dvorcu Frajenturn koji je "Hipo" banka dobila posle propasti jedne firme. Taj dvorac je potom korišćen kao "diskretna filijala".


"U dvorcu je postojao šalter za savetovanje i jedan trezor, preko kojeg su isplaćivan novac. Mušterije su diskretno dolazile iz Italije i Hrvatske", ispričao je neimenovani insajder.


Finansijska revizorska ustanova je imala malo mogućnosti da proverava poslove u Hrvatskoj, tvrdi svedok. Kada je, međutim, jednom bilo problema, Kulterer je aktivirao svoju mrežu.


"Pretežno bi tada otrčao do Hajdera (Jerg - bivši guverner pokrajine Koruška), koji je potom koristio svoje veze u Beču. Jednom sam prisustovao i kada je Kulterer razgovarao sa Graserom", prepričao je on dodajući da je posle razgovora sa Graserom sve rešeno u korist "Hipo" banke.


Inače, Kulterer se nalazi u istražnom pritvoru, a specijalna jedinica za rasvetljavanje afere oko "Hipo" banke, i pronevere više stotina miliona evra, još vodi istragu protiv oko 40 lica. Istraga oko afere "Hipo" banke se vodi i izvan granica Austrije, zbog poslovnih veza Kulterera i ljudi oko njega, pre svega u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji i Srbiji.

2024 © - Vesti online