Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.04.2019.
12:58
Vestionline, Tanjug A

Od Vučića medenjaci predstavnicima BiH

Predsednik Aleksadnar Vučić poklonio je, na nacionalnom štandu Srbije na Sajmu privrede u Mostaru, predstavnicima BiH medenjake u bojama srpske zastave i u obliku srca, na kojima piše "Budućnost nas spaja".

Tanjug
 

"Ne piše ništa loše", rekao je Vučić uz osmeh dok je delio medenjake zameniku predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću, predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i pojedinim ministrima Saveta ministara BiH. 

Vučić je porazgovarao sa izglačaima iz Srbije, koji su nastupili u organizaciji PKS.

Prethodno, predsednik Srbije je obišao i štandove Mađarske i Hrvatske.

Na štandu Hrvatske je, uz čašu belog vina, nazdravio sa Dodikom i Čovićem.

Vučić je obišao i štand "Blatina Žilavka", gde je sa Dodikom probao hercegovačko belo vino.

Predsednik je obišao gotovo ceo sajam, kako bi se upoznao sa ponudom i iskoristio priliku da porazgovara sa predstavnicima BiH.

Takođe, posetio je i štand Republike Srpske.

Vučić je, nakon obilaska, sa domaćinima, prisustvovao kao gost svečanom otvaranju nacionalog štanda Kine, koja je partner ovogodinjeg sajma.

Vučić obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. 

Predsednik Srbije je posetio tu crkvu zajedno sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a dočekao ih je vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a u septembru prošle godine završeni su grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen poslednji kamen.

Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je reč o nacionalnom spomeniku kulture.

Vučić je tokom posete toj crkvi pre godinu dana rekao da je Srbija za dotadašnje radove izdvojila 700.000 evra i da očekuje da radovi budu završeni do 2020. godine.

Najveći deo sredstava za radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.

Mostarski hram smatra se, uz Stari most na Neretvi, takođe srušen u ratu, jednim od simbola grada.

Nekada jednu od najviših pravoslavnih crkava na Balkanu neimari su gradili od 1863. do 1873. godine.

Monumentalan i skup poduhvat tada su pomogli i carska Rusija i turski sultan Abdul Aziz, a završni pečat utisnuli su grčki ikonopisci i čuveni arhitetkta Momir Korunović, koji je početkom 20. veka podigao ulaznu kapiju, portal po kome je mostarska crkva bila čuvena.

Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao.

Inicijativa za obnovu hrama pokrenuta je 2008. godine.

Obnovu hrama pomogao je Unesko.

Hram se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH i na Uneskovoj je listi zaštićenih zona.

Na kupole Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, koja je još u izgradnji, dignuta su u novembru prošle godine dva pozlaćena krsta, od ukupno sedam, koji će krasiti taj hram i sijati nad Mostarom ponovo nakon 27 godina.

Pozlaćene krstove su osveštali vladike nemački Grigorije, zahumsko-hercegovački Dimitrije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije i najavili tada da je plan da se obnova Saborne crkva završi za dve godine kada Eparhija zahumsko-hercegovačka proslavlja 800 godina svog postojanja.

Krstovi su urađeni po uzoru na originalne krstove sa Sabornog hrama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online