Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2019.
16:15
Vestionline, Tanjug A

"Marš besmrtnog puka" širom BiH

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj obeležen je danas širom Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske, a u više gradova održana je i tradicionalna manifestacija "Marš besmrtnog puka".

twitter.com
 

Na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci danas su položeni venci na spomenik žrtvama fašizma.

Vence su položili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević, kao i delegacije Vlade Republike Srpske, Veća naroda, SUBNOR-a, ambasade Rusije u BiH.

Kako prenosi RTRS, obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Banjaluci je počelo maršom "Besmrtnog puka" sa Trga Krajine prema Trgu palih boraca NOR-a.

U koloni su pored ostalih bili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik skupštine Nedeljko Čubrilović i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, a učesnici su nosili slike svojih predaka, učesnika Drugog svetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsećanja na vojnike i civile iz NOR-a koji su dali živote u borbi protiv fašizma. 

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banja Luka Rade Džajić je rekao da će u Banjaluci uskoro biti podignuta bista sovjetskom maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu, koji je u istoriji poznat kao jedan od glavnih tvoraca pobede u Drugom svetskom ratu i koji je vodio odbranu Lenjingrada i bio zaslužan za poraz nemačke fašističke vojske u predgrađu Moskve.

U Sarajevu brojne delegacije su povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, položile cveće i odale počast na spomen-obeležju "Večna vatra". 

Cveće su položili i predstavnici Predsedništva BiH, Federacije BiH, Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” KS. 

Oni su poručili da je pobeda nad fašizmom izuzetno važna za sve građane BiH i da te tekovine treba negovati jer na njima mora biti zasnovano društvo u BiH. Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko rekao je da su ovo i dani kada se seća svih onih koji su dali živote u narodno-oslobodilačkom ratu 1942-1945. kao i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu iz perioda 1992-1995, saopćeno je iz Preš službe KS, prenosi Fena. 

Više stotina ljudi učestvovaloje na trećem Maršu antifašista u Sarajevu koji je organizovala Socijaldemokratska partija BiH uz podršku i učešće Naše stranke i SABNOR-a Kantona Sarajevo. 

Učesnici su se okupili na platou ispred Sebilja na Baščaršiji, a potom se u koloni kretali putanjom prema Večnoj vatri i Spomeniku deci Sarajeva - do spomenika Josipu Brozu Titu kod Kampusa. 

Oni su položili cveće na spomen-obeležja kod kojih su se zaustavljali i odavali počast žrtvama fašizma. 

Na početnoj tački Marša, dekoracijom, pesmama, Kozaračkim kolom i skandiranjem Titovog imena, isticali su antifašističke stavove i parole, a celom trasom su nosili zastave sa zvezdom petokrakom, kao i zastave današnje države Bosne i Hercegovine. 

Organizatori su ocenili da Marš antifašista prerasta u regionalni događaj jer se istomišljenicima iz Bosne i Hercegovine pridružuju učesnici iz susednih zemalja, nekadašnjih republika bivše zajedničke države Jugoslavije i istakli da to pokazuje da antifašističke ideje nisu umrle raspadom državne zajednice. 

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona i grada Tuzle, povodom 74. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, organizovao je defile antifašista od Trga slobode do Spomen-kompleksa Slana banja u Tuzli. 

Brojne delegacije položile su cveće na spomenik na Trnovcu Josipu Brozu Titu i na biste narodnih heroja, spomenik partizanskim brigadama, zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992.-1995. i civilnim žrtvama. 

- Bosna i Hercegovina je ponovo rođena ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em, a antifašizmom odbranjena 1992-1995.godine. Antifašizam je jedino pravo sredstvo za odbranu suvereniteta i kontinuiteta državnosti BiH - kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, prenosi Fena. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online