Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.03.2019.
20:03
Vestionline, Tanjug A

DPS: Ðukanović apelovao da se zaustavi bombardovanje

Vladajuća Demokratska partija socijalista saopštila je danas da Crna Gora nije mogla da 1999. spreči intervenciju na tadašnju SRJ, ali jeste uspela da spasi sebe, a na taj izbor je, kažu, presudno uticala ta stranka na čelu sa predsednikom Milom Ðukanovićem.

EPA/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

Navodi se da je u svojoj intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti u tim teškim danima, Ðukanović na najvažnijim svetskim adresama apelovao da se zaustavi bombardovanje i spreče nevine žrtve i razaranja.

Ovo je, kažu, prilika za afirmaciju tog vizionarskog izbora, kojim je Crna Gora sačuvana od bombardovanja, masovnih pogibija i ratnih razaranja.

Ta odluka je, za DPS jedan od najvećih civilizacijskih iskoraka u dugoj i slavnoj crnogorskoj istoriji, čiju ispravnost je potvrdilo vreme.

"Crna Gora se oduprla svim pritiscima da učestvuje u tom besmislenom sukobu, smatrajući da je očuvanje ljudskih života, imovine građana i materijalnih dobara najvažniji nacionalni interes. Politika mira, čiji je zagovornik prije svih bio DPS sa svojim koalicionim partnerima, omogućila je da Crna Gora u tim uslovima bude i utočište destinama hiljada izbeglica i prognanih i raseljenih lica, čiji je broj u jednom trenutku dostizao četvrtinu ukupne crnogorske populacije", navodi se u saopštenju.

Navode i da je Crna Gora otvorila vrata ne samo za one koji su bežali od rata, već i za demokratske snage iz Srbije koje je režim proganjao, koristeći bombardovanje kao izgovor za brutalne obračune s opozicijom.

"Nažalost, i tada su postojale snage u Crnoj Gori, lojalne drugim centrima, koje su pod naredbom i uticajem federalnih vlasti iz Beograda, posebno preko Vojske Jugoslavije, nameravale da destabilizuju Crnu Goru i ugroze njenu bezbednost", stoji u saopštenju.

Dodaje se da su se njihovi sledbenici oglasili i povodom 20-godišnjice bombardovanja Jugoslavije, uzaludno pokušavajući da sa sebe skinu odgovornost i nađu opravdanje za tadašnju destruktivnu politiku koja je dovela do sukoba sa NATO.

"Ispravnost kursa državne politike da Crna Gora ne uđe u nametnuti rat i da uprkos unutrašnjim i spoljnim pritiscima zastupa svoje a ne tuđe interese, potvrđena je kroz referendum o nezavisnosti i ponovno sticanje međunarodnog priznanja,i važnu ulogu u očuvanju regionalne stabilnosti", ističu takođe.

To se, smatraju, ogleda i kroz punopravno članstvo Crne Gore u NATO, njeno liderstvo u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom i dinamičan ekonomski i demokratski razvoj, za čiji je dalji progres od presudne važnosti brže prevazilaženje podela i saglasnost društva oko osnovnih vrednosti na evropskom putu.

Na jučerašnji dan pre 20 godina počelo je NATO bombardovanje SRJ u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

"Navršile su se dve decenije od NATO intervencije u SRJ čiji je Crna Gora tada bila deo. Nažalost, nije prošlo bez nevinih žrtava, kojih je u Crnoj Gori bilo 10, među njima i troje dece iz Murina", navodi se u saopštenju u kojem se svima odaje pošta sa, kako se navodi, sa dužnim pijetetom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online