Ponedeljak 25.03.2019.
20:03
Vestionline, Tanjug

DPS: Ðukanović apelovao da se zaustavi bombardovanje

EPA/BORIS PEJOVIC
Milo Đukanović

Navodi se da je u svojoj intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti u tim teškim danima, Ðukanović na najvažnijim svetskim adresama apelovao da se zaustavi bombardovanje i spreče nevine žrtve i razaranja.

Ovo je, kažu, prilika za afirmaciju tog vizionarskog izbora, kojim je Crna Gora sačuvana od bombardovanja, masovnih pogibija i ratnih razaranja.

Ta odluka je, za DPS jedan od najvećih civilizacijskih iskoraka u dugoj i slavnoj crnogorskoj istoriji, čiju ispravnost je potvrdilo vreme.

"Crna Gora se oduprla svim pritiscima da učestvuje u tom besmislenom sukobu, smatrajući da je očuvanje ljudskih života, imovine građana i materijalnih dobara najvažniji nacionalni interes. Politika mira, čiji je zagovornik prije svih bio DPS sa svojim koalicionim partnerima, omogućila je da Crna Gora u tim uslovima bude i utočište destinama hiljada izbeglica i prognanih i raseljenih lica, čiji je broj u jednom trenutku dostizao četvrtinu ukupne crnogorske populacije", navodi se u saopštenju.

Navode i da je Crna Gora otvorila vrata ne samo za one koji su bežali od rata, već i za demokratske snage iz Srbije koje je režim proganjao, koristeći bombardovanje kao izgovor za brutalne obračune s opozicijom.

"Nažalost, i tada su postojale snage u Crnoj Gori, lojalne drugim centrima, koje su pod naredbom i uticajem federalnih vlasti iz Beograda, posebno preko Vojske Jugoslavije, nameravale da destabilizuju Crnu Goru i ugroze njenu bezbednost", stoji u saopštenju.

Dodaje se da su se njihovi sledbenici oglasili i povodom 20-godišnjice bombardovanja Jugoslavije, uzaludno pokušavajući da sa sebe skinu odgovornost i nađu opravdanje za tadašnju destruktivnu politiku koja je dovela do sukoba sa NATO.

"Ispravnost kursa državne politike da Crna Gora ne uđe u nametnuti rat i da uprkos unutrašnjim i spoljnim pritiscima zastupa svoje a ne tuđe interese, potvrđena je kroz referendum o nezavisnosti i ponovno sticanje međunarodnog priznanja,i važnu ulogu u očuvanju regionalne stabilnosti", ističu takođe.

To se, smatraju, ogleda i kroz punopravno članstvo Crne Gore u NATO, njeno liderstvo u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom i dinamičan ekonomski i demokratski razvoj, za čiji je dalji progres od presudne važnosti brže prevazilaženje podela i saglasnost društva oko osnovnih vrednosti na evropskom putu.

Na jučerašnji dan pre 20 godina počelo je NATO bombardovanje SRJ u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

"Navršile su se dve decenije od NATO intervencije u SRJ čiji je Crna Gora tada bila deo. Nažalost, nije prošlo bez nevinih žrtava, kojih je u Crnoj Gori bilo 10, među njima i troje dece iz Murina", navodi se u saopštenju u kojem se svima odaje pošta sa, kako se navodi, sa dužnim pijetetom.

2024 © - Vesti online