Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.01.2019.
18:35
blic.rs, Vestionline A

"Za dugoročnu stabilnost zemalja treba rešiti granični spor između Srbije i BiH"

Rešavanje graničnog spora između Srbije i BiH, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra jednim od najvažnijih pitanja za postizanje dugoročne stabilnosti između dve zemlje.

youtube.com/N1
Igor Crnadak

- Nadam se da će predstavnici bošnjačkog naroda uložiti dodatni napor kako bi se došlo do rešenja, jer konačni izgled granice treba da bude prihvatljiv za sve i funkcionalan na mikrolokacijama na koje se odnosima - kaže Crnadak za Tanjug i dodaje da je uveren da nijedno od rešenja koja su pominjana u dosadašnjim razgovorima nije usmereno ni protiv koga u BiH.

Govoreći o odnosima i budućoj saradnji BiH i Srbije, on apostrofira značaj infrastrukturnog povezivanja kao najznačajnijeg za razvoj ekonomije, za nove investicije i bolju povezanost naroda i država.

Istovremeno, Crnadak dodaje da zbog veoma komplikovanog sistema donošenja odluka u BiH, ne može da proceniti ni kada će doći do konačne realizacije projekta izgradnje najavljenog autoputa Beograd - Sarajevo uz podršku Turske, prenosi Srpskainfo.

Kako kaže, ipak se nada da će projekat izgradnje puta, koji je zamišljen tako da stvori svojevrstan prsten, sa jednim smerom preko Tuzle, a drugim preko Višegrada, biti realizovan što pre, jer je, dodaje, "ovo pitanje od velikog interesa i za Republiku Srpsku i za BiH".

Ideju o zajedničkom nastupu na trećim tržištima vidi kao dobru i korisnu za obe zemlje i posebno naglašava odličnu saradnju u oblasti trgovine i ekonomije između Srbije i BiH, i zajedničke aktivnosti ministra (Rasima) Ljajića i ministra (Mirka) Šarovića.

- Otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu je konkretan pokazatelj da ovaj pristup daje rezultate i nadam se da će biti još sličnih primera u budućnosti - kaže on.

Takse koje su uvele prištinske vlasti, prema rečima Crnatka, anticivilizacijske su i antievropske i predstavljaju direktan udarac, ne samo na ekonomske interese Srbije i BiH, nego i na ukupne napore uložene u razvoj regionalnih odnosa.

- Mi nismo učinili ništa da prouzrokujemo ovakvu odluku Prištine i zato se ova situacija može rešiti samo na jedan način, a to je da Priština povuče svoju odluku Potezi kao što su takse od 100 odsto vraćaju celi region unazad i ako ostanu na snazi, mogu proizvesti domino efekat negativnih reakcija u narednom periodu - zaključio je Crnadak.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2019. 22:01
Šta tebi treba,ajde reci da i tebi udovoljimo.Šta je ovo ljudi?Svi se okomiše nasrpsku zemlju nikad kraja ovoj ujdurmi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online