Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.01.2019.
18:35
blic.rs, Vestionline A

"Za dugoročnu stabilnost zemalja treba rešiti granični spor između Srbije i BiH"

Rešavanje graničnog spora između Srbije i BiH, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra jednim od najvažnijih pitanja za postizanje dugoročne stabilnosti između dve zemlje.

youtube.com/N1
Igor Crnadak

- Nadam se da će predstavnici bošnjačkog naroda uložiti dodatni napor kako bi se došlo do rešenja, jer konačni izgled granice treba da bude prihvatljiv za sve i funkcionalan na mikrolokacijama na koje se odnosima - kaže Crnadak za Tanjug i dodaje da je uveren da nijedno od rešenja koja su pominjana u dosadašnjim razgovorima nije usmereno ni protiv koga u BiH.

Govoreći o odnosima i budućoj saradnji BiH i Srbije, on apostrofira značaj infrastrukturnog povezivanja kao najznačajnijeg za razvoj ekonomije, za nove investicije i bolju povezanost naroda i država.

Istovremeno, Crnadak dodaje da zbog veoma komplikovanog sistema donošenja odluka u BiH, ne može da proceniti ni kada će doći do konačne realizacije projekta izgradnje najavljenog autoputa Beograd - Sarajevo uz podršku Turske, prenosi Srpskainfo.

Kako kaže, ipak se nada da će projekat izgradnje puta, koji je zamišljen tako da stvori svojevrstan prsten, sa jednim smerom preko Tuzle, a drugim preko Višegrada, biti realizovan što pre, jer je, dodaje, "ovo pitanje od velikog interesa i za Republiku Srpsku i za BiH".

Ideju o zajedničkom nastupu na trećim tržištima vidi kao dobru i korisnu za obe zemlje i posebno naglašava odličnu saradnju u oblasti trgovine i ekonomije između Srbije i BiH, i zajedničke aktivnosti ministra (Rasima) Ljajića i ministra (Mirka) Šarovića.

- Otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu je konkretan pokazatelj da ovaj pristup daje rezultate i nadam se da će biti još sličnih primera u budućnosti - kaže on.

Takse koje su uvele prištinske vlasti, prema rečima Crnatka, anticivilizacijske su i antievropske i predstavljaju direktan udarac, ne samo na ekonomske interese Srbije i BiH, nego i na ukupne napore uložene u razvoj regionalnih odnosa.

- Mi nismo učinili ništa da prouzrokujemo ovakvu odluku Prištine i zato se ova situacija može rešiti samo na jedan način, a to je da Priština povuče svoju odluku Potezi kao što su takse od 100 odsto vraćaju celi region unazad i ako ostanu na snazi, mogu proizvesti domino efekat negativnih reakcija u narednom periodu - zaključio je Crnadak.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2019. 22:01
Šta tebi treba,ajde reci da i tebi udovoljimo.Šta je ovo ljudi?Svi se okomiše nasrpsku zemlju nikad kraja ovoj ujdurmi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online