Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.01.2019.
00:42
blic.rs A

Bosni preti Jugoslovenski scenario - Govor mržnje vraća nas u prošlost

Bosna i Hercegovina danas ima mnogo sličnosti sa bivšom Jugoslavijom u vreme njenog raspada, i mogao bi da nas zadesi isti scenario, ukoliko se nastavi potpirivati mržnja među narodima.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Generalna je ovo ocena istoričara, sociologa i analitičara, koji upozoravaju da zapaljive nacionalističke i uvredljive poruke koje se gotovo svakodnevno mogu čuti u BiH vuku ovu zemlju u mračnu prošlost iz koje pojedinci verovatno nikada nisu ni izašli.

Histerija koja ovih dana vlada u Federaciji BiH oko proslave Dana Republike Srpske, a čemu najviše doprinose pojedini političari i mediji, samo su jedan od primera dubokog jaza koji vlada među narodima koji žive u ovoj zemlji.

Od govora mržnje na društvenim mrežama i medijima, pa do nacionalističke retorike političara, koji umesto da šalju poruke pomirenja, stvara se sve veći razdor koji će se teško prevazići, piše Srpskainfo.

Nekadašnji član Predsedništva BiH i politikolog Živko Radišić kaže da je sličnost između BiH i nekadašnje Jugoslavije i više nego očita, te da moramo izvući pouke iz prošlosti, i ne dozvoliti da nam se ona ponovi - prenosi "Blic".

- BiH bi se mogla raspasti kao i Jugoslavija ako se nastavi potpirivati mržnja. Poznato je da su međunarodni moćnici generisali raspad Jugoslavije, ali su ostavili BiH na istim principima na kojima je ona počivala. Jugoslaviju su rasturili, a ovu žele da sačuvaju, ali na pogrešan način – kaže Radišić.

On ističe da građani ove zemlje moraju da shvate da je sudbina BiH u našim rukama i da samo mi odlučujemo da li želimo ići putem pomirenja ili raspada.

- Moramo odlučno stati u odbranu dostojanstva, mira i otvoriti vrata razvoju i stabilnosti, jer u suprotnom neće dobro završiti po nikoga. Ne treba zaboraviti gde nas je odvela mržnja pre tridesetak godina. Umesto da zakopamo prošlost i krenemo napred mi se stvarno vraćamo unazad – kaže Radišić. On je izrazio očekivanje da će se pronaći političke zrelosti da se stane u kraj govoru mržnje i uvredljiivim tonovima.

Istoričar Željko Vujadinović ističe da je opšte poznato da je BiH "Jugoslavija u malom". On ističe da su velike sile koje su odlučujuće doprinele stvaranju Jugoslavije pre sto godina, odlučujuće  doprinele i njenom razbijanju pre tridesetak godina, uz obrazloženje da su unutrašnje suprotnosti u državi toliko izražene da je njena dalja opstojnost nemoguća.

- Samo se paradoksom može nazvati nastojanje istih tih sila da održe "Jugoslaviju u malom“, iako njihovi politički lideri opet ističu izražene unutrašnje suprotnosti kao faktor koji opterećuje stanje u BiH – smatra Vujadinović. On dodaje da je stvarnost znatno složenija. Situacija u BiH, kaže on, proizvod je zbivanja u okruženju, kao i globalnih međunarodnih odnosa.

- Kao i u sistemu međunarodnih odnosa, i u BiH je uspostavljen princip unutrašnje ravnoteže snaga. Ta ravnoteža uspostavljena na dvostrukom nivou – kao entitetska ravnoteža i kao nacionalna ravnoteža, ostvarena preko zaštite nacionalnih interesa. S druge strane, suprotnosti, naizgled nepomirljive, u BiH funkcionišu na principu dijalektičkog jedinstva. Njegov sastavni deo je produkovanje netrpeljivosti prema drugom – kaže Vujadinović.

On ističe da je specifičnost BiH u tome što te netrpeljivosti, bazirane na religioznoj netoleranciji, imaju dugu istoriju.

- Aktuelni "govor mržnje", takođe je u BiH pojava „dugog trajanja“, jer je, na primer, bio izražen prema Srbima i tokom Prvog i Drugog svetskog rata – dodaje Vujadinović. On pojašnjava da je "govor mržnje" sintagma koja je u BiH poprimila obrise floskule. Koristi se i za maskiranje problema druge prirode, a i za onemogućavanje ukazivanja na te probleme. Koliko je taj "govor" danas ukorenjen, ilustruje "slučaj“ urednice BHRT Svjetlane Topalić, koja se našla na meti kritika zbog statusa na društvenim mrežama u kojem je čestitala Dan RS.

- Toliko se i institucionalne i lične mržnje izlilo na jedan njen sasvim normalan i prirodan potez, iako je suština te mržnje okrenuta prema Republici Srpskoj - napominje Vujadinović. On dodaje da prevazilaženje ovih suprotnosti sada izgleda skoro nemoguće. Vujadinović podseća da je pre skoro sto pedeset godina Gavro Vučković pisao da se verske suprotnosti u BiH mogu prevazići samo "izobraženjem naroda". Danas suprotnosti nisu samo verske, već su one mnogo složenije.

- Ponavljam, zbližavanje među različitim nacionalnim i verskim grupama nije proces koji bi trebalo da se sprovodi samo u BiH. To je, može se reći, i evropski pa i planetarni problem - smatra sagovornik portala "Blic".

Mržnja nikada nije nestala

Sociolog Ljubiša Rokić ističe da mržnja na našim prostorima nije nikada ni nestala tako da ne trebaju čuditi zapaljivi nacionalistički i šovinistički govori koje čujemo i čitamo svaki dan.

- Profesor Miodrag Živanović je još pre nekih 15 godina govorio o tome kako mržnja nije nestala, već se samo evoluirala. Ona danas ima posve druge obrise. Znači, to više nije ona mržnja u smislu hajmo ratovati, već je to mržnja koja se formira i ostvaruje na neki drugi način – ističe Rokić.

On dodaje da bi se situacija mogla promeniti kada bi političari na svom primeru pokazali da su spremni za suživot i jednakost i kada bi umesto govora mržnje širili poruke pomirenja. - Trebaće nam mnogo godina da izađemo iz ove situacije. Države se stvaraju stotinama godina, a ne za 20 godina. Moramo biti uporni i mnogo truda i rada uložiti da je održimo – kaže Rokić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.01.2019. 13:46
У Југославији, муслимани су били први који су певали Друже Тито.... и ширили братство-јединство. Данас хоће цјеловиту Босну а братство јединство у БиХ су заборавили преко ноћи????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online