Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2018.
19:12
rts.rs, Vestionline A

Banjaluka: Građani se razilaze, sutra novi protesti

Završeni protesti u Banjaluci gde nezadovoljni građani i dalje traže pravdu za Davida Dragičevića i njegove roditelje. Za sutra najavljeno novo okupljanje. Protesti i u Sarajevu i Mostaru.

Youtube/BN TV
Davor Dragičević

Na Trgu Krajine u Banjaluci održani su protesti građana zbog hapšenja Davora Dragičevića i Suzane Radanović, roditelja stradalog mladića Davida i nekoliko pripadnika grupe "Pravda za Davida".   

Duž ulice ispred Hrama Hrista spasitelja u Banjaluci večeras je raspoređena policija, koja je okupljene pomerila na trotoar, a koji su se nedugo nakon toga razišli.  

Kako javlja reporter Kliksa, majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, pozvala je sve prisutne da sutra u 18 sati dođu ispred crkve Hrama Hrista spasitelja. 

Policija je oko 16 sati rasterala građane sa Trga Krajine u centru Banjaluke, a oni su zatim prešli u park Petar Kočić. 

Oko 18 sati specijalna jedinica policije je ponovo delovala i građani su se razišli, ali nekoliko minuta posle spontano su se okupili ispred dvorišta crkve odakle su poslali poslednje poruke za danas i ponovo zatražili puštanje na slobodu uhapšenog Davora Dragičevića.

Podrška Davoru Dragičeviću 

Članovi grupe "Pravda za Davida" ne odustaju od podrške Davidovom ocu Davoru Dragičeviću kojeg su uhapsili pripadnici MUP-a RS jer se nije odazvao na poziv za saslušanje.

"Pravda za Davida! Ubice, ubice!", uzvikivali su građani.

Davidova majka Suzana ranije je rekla demonstrantima da se raziđu i da će se protesti nastaviti sutra, ali mnogi to nisu uradili.

Iz policije, kojoj se  priključila i specijalna jedinica, pozvali su građane da se ne okupljaju, jer za to nemaju potrebne dozvole.

Protest građana Sarajeva i Mostara

U znak podrške uhapšenom Davoru Dragičeviću, neformalna grupa građana Sarajeva organizovala je mirno okupljanje rekavši kako stoje uz Banjaluku.

- Večeras pokazujemo da je Sarajevo uz Davora i Suzanu, uz borbu za istinu i pravdu, uz borbu za slobodu govora i mišljenja. Sarajevo je uz Banjaluku - poručili su građani Sarajeva.

Na proteste je stigao i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, koji se, kako kaže, kao i Davor Dragičević bori za istinu i pravdu u slučaju smrti svoga sina.

Pored Sarajeva, podrška za roditelje Davida Dragičevića pristiže i iz drugih gradova širom BiH. 

Na Španskom trgu u Mostaru spontano se okupila veća grupa građana kako bi iskazala podršku građanima Banjaluke koji se danas sukobljavaju, s kako su kazali, političkom represijom.  

Ogorčeni građani BiH od jutros putem društvenih mreža poručuju kako stoje uz Davora i Suzanu, roditelje stradalog Banjalučanina.

Svetski mediji o dešavanjima u Banjaluci

Svetske agencije prenele su vest o dešavanjima u Banjaluci i protestima nastalim nakon hapšenja oca Davida Dragičevića.

Rojters prenosi da je otac Davor Dragičević, koji krivi vlast Republike Srpske za smrt svog sina, uhapšen rano jutros kada je policija upala u njegovu kuću radi pretresa, a nakon što je odbio da se pojavi na saslušanju.

Engleska agencija navodi i da su u Sarajevu, gde još jedan otac zahteva istinu o smrti sina, za večeras zakazani protesti u znak podrške Dragičeviću.

Američka agencija AP prenosi da su Republici Srpskoj porasle tenzije nakon hapšenja Dragičevića koji mesecima traži istinu o smrti svog sina.

Vesti američke i britanske agencije preneli su i drugi svetski mediji, Vašington post,britanski Telegraf, Foks njuz, Njujork tajms...


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online