Utorak 25.12.2018.
19:12
rts.rs, Vestionline

Banjaluka: Građani se razilaze, sutra novi protesti

Youtube/BN TV
Davor Dragičević

Na Trgu Krajine u Banjaluci održani su protesti građana zbog hapšenja Davora Dragičevića i Suzane Radanović, roditelja stradalog mladića Davida i nekoliko pripadnika grupe "Pravda za Davida".   

Duž ulice ispred Hrama Hrista spasitelja u Banjaluci večeras je raspoređena policija, koja je okupljene pomerila na trotoar, a koji su se nedugo nakon toga razišli.  

Kako javlja reporter Kliksa, majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, pozvala je sve prisutne da sutra u 18 sati dođu ispred crkve Hrama Hrista spasitelja. 

Policija je oko 16 sati rasterala građane sa Trga Krajine u centru Banjaluke, a oni su zatim prešli u park Petar Kočić. 

Oko 18 sati specijalna jedinica policije je ponovo delovala i građani su se razišli, ali nekoliko minuta posle spontano su se okupili ispred dvorišta crkve odakle su poslali poslednje poruke za danas i ponovo zatražili puštanje na slobodu uhapšenog Davora Dragičevića.

Podrška Davoru Dragičeviću 

Članovi grupe "Pravda za Davida" ne odustaju od podrške Davidovom ocu Davoru Dragičeviću kojeg su uhapsili pripadnici MUP-a RS jer se nije odazvao na poziv za saslušanje.

"Pravda za Davida! Ubice, ubice!", uzvikivali su građani.

Davidova majka Suzana ranije je rekla demonstrantima da se raziđu i da će se protesti nastaviti sutra, ali mnogi to nisu uradili.

Iz policije, kojoj se  priključila i specijalna jedinica, pozvali su građane da se ne okupljaju, jer za to nemaju potrebne dozvole.

Protest građana Sarajeva i Mostara

U znak podrške uhapšenom Davoru Dragičeviću, neformalna grupa građana Sarajeva organizovala je mirno okupljanje rekavši kako stoje uz Banjaluku.

- Večeras pokazujemo da je Sarajevo uz Davora i Suzanu, uz borbu za istinu i pravdu, uz borbu za slobodu govora i mišljenja. Sarajevo je uz Banjaluku - poručili su građani Sarajeva.

Na proteste je stigao i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, koji se, kako kaže, kao i Davor Dragičević bori za istinu i pravdu u slučaju smrti svoga sina.

Pored Sarajeva, podrška za roditelje Davida Dragičevića pristiže i iz drugih gradova širom BiH. 

Na Španskom trgu u Mostaru spontano se okupila veća grupa građana kako bi iskazala podršku građanima Banjaluke koji se danas sukobljavaju, s kako su kazali, političkom represijom.  

Ogorčeni građani BiH od jutros putem društvenih mreža poručuju kako stoje uz Davora i Suzanu, roditelje stradalog Banjalučanina.

Svetski mediji o dešavanjima u Banjaluci

Svetske agencije prenele su vest o dešavanjima u Banjaluci i protestima nastalim nakon hapšenja oca Davida Dragičevića.

Rojters prenosi da je otac Davor Dragičević, koji krivi vlast Republike Srpske za smrt svog sina, uhapšen rano jutros kada je policija upala u njegovu kuću radi pretresa, a nakon što je odbio da se pojavi na saslušanju.

Engleska agencija navodi i da su u Sarajevu, gde još jedan otac zahteva istinu o smrti sina, za večeras zakazani protesti u znak podrške Dragičeviću.

Američka agencija AP prenosi da su Republici Srpskoj porasle tenzije nakon hapšenja Dragičevića koji mesecima traži istinu o smrti svog sina.

Vesti američke i britanske agencije preneli su i drugi svetski mediji, Vašington post,britanski Telegraf, Foks njuz, Njujork tajms...


 

2024 © - Vesti online