Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.12.2018.
00:44
Nada S. Jakšić A

Memoari Pavla Jakšića (4): "Švaba" u Beogradu

Posle položenog maturskog ispita (1933) nastupila je velika neizvesnost oko mog daljeg školovanja. Industrijalac i senator Petar Teslić davao je stipendije samo srednjoškolcima, a u nepoznat svet velikih gradova nije se moglo "grlom u jagode". Ja nisam prihvatio ponudu komandanta garnizona (pukovnika Brkića) da idem u vojnu akademiju. Ali jedan neočekivani događaj izmenio je sve.

Privatna arhiva
Beograd 1937: Pavle Jakšić, drugi sleva u prvom redu

Toga leta kralj Aleksandar Karađorđević obilazio je Baniju i Kordun, gde je hajdukovao njegov otac Petar. Ručak u šumi Kose pored banje Topusko iskoristili su moj pokrovitelj Samardžija i senator Teslić da me kralju preporuče za stipendistu. Traženo je od mene da se odreknem želje da studiram u inostranstvu i kažem šta i gde bih želeo da studiram u zemlji.

Zadah klerikalizma

Maštajući o Tesli i njegovom asketskom izolovanom životu naučnika, želeo sam da se udaljim iz sredine koju su umnogome potresala konfesionalno-međunacionalna srpsko-hrvatska trvenja, na koja sam gledao, i doživljavao ih, kao izraz duhovne zaostalosti i kolonijalne psihologije i da nekako iskupim "greh" praotaca koji su pod pritiskom turskog zuluma došli na zemlju sa koje su se Hrvati u strahu odselili prema Austriji u Ugarskoj, na kojoj su kao profesionalni ratnici štitili hrišćansku katoličku Evropu, a ova u njima uvek videla samo nužno, pravoslavno "vizantijsko" šizmatično zlo.

Posebno me je iritiralo ono što se naziva "hrvatski jal". Neprijatni zadah katoličkog klerikalizma i frankovačkog nacionalističkog ekskluzivizma - koji će do punog izražaja doći deceniju kasnije u fašističkoj "božjoj" tvorevini, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - naveo me je na put udaljavanja od rođene zemlje i očinskog ognjišta, iako sam tu, u sredini poštenih Hrvata, dosta naučio i osetio prisustvo evropske civilizacije. Odlučio sam se za nepoznato i neizvesno - za Beograd i studije fundamentalnih prirodnih i tehničkih nauka - fizike, matematike i elektrotehnike.

Kada sam ocu rekao za kakve studije sam se opredelio i da mi je osnovna želja da radim na nauci - fizici, osnovi prirodnih nauka - on je to propratio rečima: "E, moj sinko, ne živi se od rada nego od zarade." Jasno i jednostavno je definisao jedan od osnovnih principa robno-novčanih ekonomskih odnosa i kapitalističkog društveno-ekonomskog sistema - profit.

Dobio sam mesečnu stipendiju 1.000 dinara (približna plata profesora-suplenta), što je meni, studentu željnom nauke, obezbeđivalo pristojan život. Rodbina moje majke, među kojima učitelji Dragojević i Milan Vujaklija - jedan od 1.300 kaplara - tvorac čuvenog Leksikona stranih reči i izraza, koja se u Srbiju doselila pre Prvog svetskog rata primila me je svesrdno i prijateljski.

Kao "kraljevski stipendista" lako sam se uselio u Studentski dom, koji je, kako sam kasnije saznao, u studentskoj sredini ocenjivan kao stecište "režimlija" i "agenata".

Prvo upozorenje

Kada me je prijatelj iz glinske gimnazije, kasnije profesor univerziteta Stevan Kukoleča, autor velikog naučnog opusa ekonomske prirode - predstavio "cimer-kolegi", studentu medicine, Šumadincu Svetislavu Bačareviću, ovaj je, još uvek pod teškim utiscima Cera, Kolubare i austrijskih vešala, spontano i prijateljski rekao: "A, Švaba!"

Značilo je i to da su veze između Cera, Suvobora i kajmakčalanskog dobrovoljačkog jugoslovenstva, s jedne, i Vojne krajine i vojvođanske "srpske Atine", sarajevskog atentata i "veleizdajničkog procesa", s druge strane, bile dosta slabe.

Bilo je to za mene prvo upozorenje u novoj sredini da se od balkanskih verskih i nacionalnih suprotnosti i trvenja nigde na Balkanu ne može skloniti i da se samo jedne forme njihovog ispoljavanja mogu zameniti drugima.

Pravi zamah i značaj ovoga shvatiću kasnije, kada kao komandant partizanske vojske budem privijao uza sebe srpsku, hrvatsku i muslimansku decu, prestravljenu krvavim orgijanjem, bezumljem versko-nacionalističke mržnje u istočnoj Bosni, oko Rogatice i Jahorine, mržnje čiji su koreni u ideologiji panislamizma, katoličke, hrvatske "gospodstvujuće nacije" i pravoslavnog, srpskog "izabranog naroda", u kompleksu niže vrednosti i neverovanja u sopstvene snage, vazalskoj psihologiji proizišloj iz dugotrajg života u ropstvu.

Postaće mi tek tada jasno da nije lako ugasiti žižu "balkanizacije", naziva datog na Berlinskom kongresu 1878. za sklop antagonizma velikih sila na Balkanu i balkanskih versko-nacionalnih suprotnosti. Okršaji autohtonih progresivnih i reakcionarnih snaga, klasno, nacialno i verski opredeljenih tokom poluvekovnog opstanka zajedničke države Južnih Slovena - Jugoslavije, građanske, kapitalističko-monarhističke i radničke, socijalističke, mnogostruko i očigledno to pokazuju.

Svetosavska nagrada

Preda mnom su bile samo fizika i matematika, a u institutima i bibliotekama može se naći bar izolovani i kratkotrajni mir kojem sam neodoljivo težio.
Rezultat te moje orijentacije bila je i studentska Svetosavska nagrada (1937) za naučni rad "Metod koincidencije u fizici".

To me nije sprečavalo da sa dosta pažnje pratim društvena i politička zbivanja te da se povremeno uključujem aktivno i u studentske demonstracije. Ovakva moja ograničena politička angažovanost nije, razume se, zadovoljavala politički aktivne "narodne studente" - komuniste, dok su mi reakcionarni studenti - oni koji su, lepo obučeni, razbijali vrata univerziteta, smatrajući da kralju - kome duguju zahvalnost njegovi stipendisti - pripada i pravo da narodnim novcem kupuje savest seljačke dece - govoli: "Komunista koji se krije iza kraljeve stipendije."

Vizija pravednog poretka

A ja se nisam ni opredeljivao ni borio protiv pojedine ličnosti (kraljeva Aleksandra, Petra), a za drugu ličnost (Josipa Broza Tita, proglašenog za demijurga!), nego protiv nepravednog buržoasko-kapitalističkog a za, u viziji pravedniji, socijalističko-komunistički društveno-ekonomski poredak.

Sutra - Memoari Pavla Jakšića (4): Pariz pod kukastim krstom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online