Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.12.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Iz Zagreba stižu nove optužnice!

Hrvatsko pravosuđe pokrenulo je novi talas optužnica za navodne ratne zločine počinjene tokom rata 1991-1995, a na meti su isključivo nekadašnji oficiri JNA i nekadašnje Vojske RSK. Na ovu činjenicu upozorava dr Kosta Novaković, nekadašnji pomoćnik komandanta Srpske vojske Krajine i novoizabrani predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina i veterana Srpske Krajine u Srbiji.

V. Sekulić
Dr Kosta Novaković

Da je u pitanju ozbiljan problem svedoče i zaključci sa Izborne skupštine ovog udruženja, upućeni na adresu najviših zvaničnika Srbije.

- Sasvim je jasno da svako ko je počinio neki zločin mora da odgovara, ali takođe je jasno i da hrvatsko pravosuđe nema želju da utvrdi istinu već da legalizuje etničko čišćenje jednog naroda. Zbog intenziviranih istraga i optužnica protiv starešina, vojnika, policajaca i dobrovoljaca zatražili smo da Odbor za Srbe u dijaspori i regionu Skupštine Srbije ovaj problem stavi na dnevni red, a da Ministarstvo pravde formira Kancelariju za rešavanje problema procesuiranih za ratne zločine u regionu - ističe Novaković.

On upozorava da se "novi talas" istraga i optužnica uglavnom odnosi na oficire bivše JNA, kao i vojske i policije RSK.

- Više županijskih tužilaštava je u prethodnih godinu dana otvorilo nove istrage i to mimo onog "zvaničnog spiska" od 3.556 pokrenutih postupaka. Reč je o ljudima koji se nalaze na hrvatskoj evidenciji starešina JNA, Vojske RSK i MUP RSK koji broji između 15.000 i 20.000 Srba - tvrdi Novaković i dodaje da se novi talas istraga po pravilu bavi svim onim događajima u kojima su zapravo počinjeni ratni zločini nad Srbima.

- Reč je o perfidnoj igri da je sada svaka hrvatska vojna akcija na Srbe Krajišnike, od akcija "Miljevački Plato", "Ravni Kotari", "Maslenica" ili "Brana HE Peruća", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja", propraćena odgovarajućom optužbom protiv nekadašnjih oficira JNA ili VRKS. Na ovaj način se prikrivaju sopstvena zlodela i umanjuje odgovornost države Hrvatske za nesumnjive zločine nad Srbima od kojih većina nije procesuirano - ističe dr Novaković.

Upravo je ovaj penzionisani pukovnik sa još dvojicom kolega na optužnici koju je podiglo Županijsko tužilaštvo u Splitu zbog navodnog granatiranja Zadra i okoline 1993, tokom hrvatske operacije na Maslenicu, Ravne kotare i branu Peruća. Sa njim su optuženi Milan Đilas, nekadašnji komandant Sedmog korpusa SVK u Kninu i Momčilo Krklješ, pomoćnik komandanta za informisanje u Protivoklopnom artiljerijskom puku u Benkovcu.

Brojke

Kosta Novaković ističe da je do sada u Hrvatskoj pokrenuto 3.556 krivičnih postupaka, od čega je podignuto 2.066 optužnica, optuženo je oko 600 Srba, a u toku je 630 postupaka.

- Trenutno je oko 1.600 Srba u postupcima, a u pripremi je nepoznat broj tajnih optužnica. Potencijalno, ukoliko se nastavi ovakav trend optuživanja, na meti se može naći čak oko 100.000 Srba iz Krajine - ističe Novaković i podseća da je do sada na poternicama 1.011 Srba, a njih 166 je uhapšeno na osnovu Interpolovih poternica, od čega je Hrvatskoj izručeno 59.

- U zatvorima u Hrvatskoj je oko 30 Srba Krajišnika i bivših pripadnika JNA - navodi Novaković.

Istrage za zločine nad Srbima

Udruženja rezervnih vojnih starešina i veterana Srpske Krajine u Srbiji zatražiće od Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije da pokrene procese za ubistva Srba u Vukovaru, Osijeku, Sisku, Novskoj, Zagrebu...

- Neka se istrage prošire i na mnoga mesta u BiH poput Sarajeva i Tuzle gde su Srbi ubijani, a krivci do danas nisu procesuirani. Podsećam da su svi počinjeni zločini već istraženi, a dokumentaciju poseduju sudski i državni organi i agencije - navodi Novaković.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.12.2018. 11:59
"nove optužnice" Напад је најбоља одбрана. А Србија нема никог ко је у стању да је брани у Уједињеним Нацијама...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online