Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.12.2018.
13:15
Vestionline, Tanjug A

Vijesti: Za Engleze je Bar u Albaniji

Na hidrografskim mapama Velike Britanije, Luka Bar je deo Albanije, pa je Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore najavio da će tražiti ispravku.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na rutnoj karti Mediterana i basena Crnog mora koju je 2015. izdao kartografski odsjek (Admirality Charts) renomirane Hidrografske služba Ujedinjenog Kraljevstva, glavna crnogorska trgovačka pomorska luka Bar, ne nalazi se na teritoriji Crne Gore, već susedne Albanije.

Podgoričke Vjesti pišu da je reč o rutnoj karti Admirality Chartsa broj 5146, urađenoj u izuzetno velikoj razmeri od 1: 5.000.000, koja je izdata u februaru 2015, i još je u upotrebi. Karte ovako velikog razmera inače, služe za generalno planiranje ruta kojima se brodovi kreću na velikim udaljenostima između polazne i odredišne luke, prvenstveno na prekookeanskim putovanjima.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rutne karte pored ostalog, sadrže i udaljenosti među glavnim lukama na određenom velikom plovidbenom području, ucrtane preovlađujuće morske struje, granice kretanja plutajućeg leda, ružu vetrova, kao i preovlađujuće okeanografske i meteorolške karakteristike nekog plovnog područja tokom određenih perioda godine.

One, kao što je to slučaj i sa kartom Admirality Chartsa broj 5146, zbog svoje velike razmere, nisu dovoljno detaljne da se po njima vodi precizna navigacija. 

Luka Bar na spornoj karti ucrtana znatno istočnije od svog pravog položaja, daleko iza granične linije između Crne Gore i Albanije, na teritoriji susedne države.

"Na nautičkoj karti "Routening Chart Mediterranean and Black seas" No. 5416, naša luka Bar je ucrtana u području države Albanije. Verovatno greška nije namerna, ali svakako nije lepo da stoji tako ucrtano već mnogo godina, a da niko na to ne reaguje”, kazao je "Vijestima" jedan crnogorski pomorac - navigacioni oficir na stranom kontejnerskom brodu, a koji ovih dana plovi Mediteranom i koji je u zbirci karata na komandnom mostu tog broda, našao i spornu kartu.

Iz Sektora za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore zahvalili su na dojavi i istakli da nisu znali za ovu grešku koja se potkrala njihovim britanskim kolegama.

- Nismo bili upoznati sa time jer inače ne koristimo karte razmera 1:5.000.000. Odmah ćemo poslati zahtev za ispravku Hidrografskoj slubi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske - rekli su "Vijestima" u ZHO.

Inače, sporna rutna karta i dalje se može kupiti preko sajta Hidrografske službe UK, po ceni od 21,95 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online