Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.10.2018.
00:22
sputniknews.com, Vestionline A

"Zbogom, Makedonijo": Zapad prelazi na sledeću zemlju

Panos Kamenos, grčki ministar odbrane, napisao je: "Ko bi mogao da pomisli da u evropskom sistemu vrednosti i demokratiji oni koji ne glasaju po naređenjima bivaju uhapšeni, a poslušni za glasanje dobijaju bonus od dva miliona evra prljavog novca".

Tanjug/AP
 

Na kraju, u poslednjoj etapi, odluka o promeni imena države, naroda i brisanju dela istorije košta toliko: dva miliona evra. Za Amerikance i njihove EU prijatelje to su smešne pare. Za naše uslove, a s obzirom na važnost donete odluke, ništa spektakularno, piše Sputnjik.

Obavešteni izvori kažu da su neki od osam "preletača" zahvaljujući kojima je namaknuta većina u skopskom Sobranju prošli bolje, zgrabili veći deo od tog dvomilionskog kolača. Neki su prošli lošije, kupljeni su simboličnim svotama, ali su zato amnestirani. Neće se vraćati u zatvor. Protiv njih će biti obustavljene dalje krivične istrage.

Jeftini vodvilj - vrhunsko delo

Američki ambasador u Skoplju demantovao je navode da je sedeo u zgradi parlamenta i dirigovao celim procesom glasanja, ali ne treba da začudi i ako je ta informacija tačna. U referendumsko "preumljenje" Makedonaca uloženo je daleko više od dva miliona, a Zoran Zaev nije uspeo da završi posao. Ovoga puta ništa nije smelo da se prepusti slučaju.

Naravno, sa Zapada stižu čestitke. Razni zvaničnici čestitaju, praveći se da nisu pročitali šta je Kamenos napisao. Jeftini vodvilj proglašava se vrhunskim delom. Na tom talasu je i nekoliko telegrama podrške iz Beograda, poslatih pod naslovima kao što su "Putuj, Makedonijo“ ili "Makedonska lekcija za Srbiju". Zaboravile se kolege, pa propustile da napišu "Putuj, Severna Makedonijo" i "Severnomakedonska lekcija za Srbiju".

Makedonije više neće biti. Neće biti ni Makedonaca. Već Severne Makedonije i Severnomakedonaca. I nemojte se sa tim igrati, nastavlja Sputnjik.

Grci će ozbiljno braniti svoju poziciju, kao i prethodnih decenija, reagovaće na svaku zloupotrebu pojma Makedonija. Vreme će pokazati, i to pre nego što možemo i zamisliti, da Severna Makedonija nigde "ne putuje", niti da je Srbija očitana bilo kakva "severnomakedonska lekcija“.

Zapravo, i pre severnomakedonizacije Makedonci su pristajali na sve što je od njih traženo. Od gluposti poput uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Tajvanom, preko ozbiljnih stvari kakvo je implementiranje Ohridskog mirovnog sporazuma, do samoubistvenih, poput sekvencijalne primene "tiranske platforme", koja se pred našim očima odigrava.

Šta su time dobili? Tapšanje po ramenu i evropsku perspektivu! Napetost u Makedoniji raste iz godine u godinu, stanovništvo se iseljava, mladi i obrazovani beže tempom koji je čak i za balkanske pojmove zabrinjavajući, ekonomske prilike su teške, socijalni ambijent nezadovoljavajući. 

Veliki udar na naciju

Na svu tu neizvesnost i nesigurnost, sada treba dodati novo, oštro sukobljavanje oko identitetskog pitanja. Jasno je da većina građana neće prihvatiti severnomakedonsko određenje. Neoliberalizam potcenjuje čoveka. Misli da je to biće bez srca i mozga, samo sa debelim crevom. Zato dva miliona "rešava stvar". Ispostaviće se, ne rešava ništa. U simulakrumu se može živeti kratko. Nekada ni toliko.

Ovo je veliki udar na Makedonce i makedonsko, to je pitanje dostojanstva i integriteta za svakog pojedinca. Ako na ovo pristanu, onda bi trebalo napisati: "Zbogom, Makedonijo". U svakom pogledu. I toga su ljudi u Makedoniji svesni, navodi Sputnjik.

Kažu u Srbiji: ne kara majka sina što se kladi, već što se vadi. Umesto da se posle "klađenja" na referendum, kada je ubedljiva većina Makedonaca poslala poruku šta misli o Severnoj Makedoniji, međunarodna zajednica malo zamisli i pokrene novi krug konsultacija, zapadne zemlje su htele da se "vade". I napravile veliki presedan.

Ima još kandidata za "makedonski presedan"

Za svega deset godina, kosovski presedan je poslužio kao pravna osnova za slične odluke u Južnoj Osetiji, Abhaziji, Iračkom Kurdistanu, na Krimu i u Kataloniji. Koliko će se tek koristiti makedonski presedan?

Kandidata je onoliko, ne možemo ih ni prebrojati. Jer, više nema veze da li je većina stanovništva izašla na referendum, nema više veze ni ako ne postoji kvalifikovana parlamentarna većina, sve se to može urediti kreativnim tumačenjem propisa i sa dva miliona nečega, tvrdi Sputnjik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online