Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.09.2018.
00:12
Đ. Barović - Vesti A

Širom sveta love Krajišnike

Na aerodromu u Pragu na osnovu hrvatske interpolove poternice uhapšen je Srbin iz Benkovca Branko Bogunović, (53) koji već 18 godina živi i radi u Kanadi i ima dokumenta ove države. Bogunović je uhapšen nakon što je sa suprugom doputovao da bi prisustvovao svečanosti povodom završetka fakulteta i dobijanja diplome njegovog sina koji je studirao u ovoj zemlji.

pixabay.com
 

Prema rečima Save Štrpca, direktora Veritasa koji je imao prilike da se čuje sa nekim Bogunovićevim prijateljima, njemu je odmah određen ekstradiconi pritvor, a supruga pokušava da lokalnom sudu dokaže da je poternica podignuta na osnovu netačnih tvrdnji!

Jedan svedok

- Branko Bogunović je rodom iz Benkovca, a posle rata je jedno vreme boravio u Srbiji da bi 2000. ili koju godinu kasnije bez ikakvih problema sa porodicom otišao u Kanadu i tamo započeo nov život. Njegovi prijatelji su mi ispričali da je dosad bez ikakvih problema ili neprijatnosti putovao širom sveta, a ova interpolova poternica je sve i zbunila i uplašila - kaže Štrbac.
Ovaj Srbin iz Kanade uhapšen je zbog navodnog ratnog zločina koji se odigrao 2. septembra 1991. godine u selu Kakma kod Benkovca.

U optužnici, prvobitno podignutoj 26. decembra 2003. godine, on je optužen da je bio u grupi od 22 srpska policajca, koji su učestvovali u zarobljavanju i zlostavljanju Radoslava i Zorana Bobanovića, a zatim i njihovom sprovođenju i maltretiranju tokom ispitivanja u stanicama milicije u Stabnju i Benkovcu, da bi kasnije bili sprovedeni u kninski zatvor, iz kojeg su posle četrdesetak dana razmenjeni. Radoslav Bobanović je, inače, hrvatski ratni veteran koji je jedno vreme bio i predsednik hrvatske Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Savo Štrbac kaže da je ova optužnica 2009. značajno izmenjena, te da je od prvobitno 22 osumnjičenih, tužilaštvo odustalo od većine Srba sa spiska.

- Na tom spisku se trenutno, osim Branka Bogunovića nalaze još Nikola i Dušan Tintor, Jovo Novaković, Slavko Veselinović, Neven Tepša, Gojko Žeželj, Dmitar Prlić i Svemir Crnobrnja. Od ostalih se odustalo zato što je sama optužnica od početka bila na staklenim nogama i isključivo je oslonjena na tvrdnje i činjenice koje je predočio samo jedan svedok, Bobanović - ističe Štrbac.

Prema onome što je do sada uspeo da sazna, Štrbac kaže da je uhapšeni Bogunović zaista radio u ovom selu, ali kao saobraćajni milicioner.

- Njegove tadašnje kolege tvrde da je prvo pitanje da li je u to vreme zaista bio tamo ili u Srbiji i drugo da li je uopšte imao veze sa ovim događajem, jer kao saobraćajni policajac nije imao nikakve veze ni sa hapšenjima ni sa istragama uhapšenih - kaže direktor Veritasa.

U zatvoru 28 Srba

U hrvatskim zatvorima trenutno se zbog krivičnog dela ratnih zločina nalazi 28 osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 19 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

Česte zloupotrebe

Štrbac naglašava da je ovo treće hapšenje Srba u nekoj "trećoj zemlji", a na osnovu hrvatskih interpolovih poternica, te da se Bogunović nalazio na toj poslednjoj listi od 1.577 imena.

- Međutim, taj spisak optuženih u Hrvatskoj je iz 2013. i od tada ga tamošnje pravosuđe nije ažuriralo, a u međuvremenu su se pojavile ne samo nove optužnice, već i interpolove poternice.
Dosad je na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisala Kancelarija Interpola u Zagrebu, širom sveta uhapšeno 169 Srba, od kojih je 61 ekstradiran u Hrvatsku.

- Od tih Krajišnika koji su izručeni dosad je protiv 23 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom posle prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske - naglašava Štrbac.

Zar da strahujemo od tajnih optužnica?

Srbi u Kanadi zgroženi su hapšenja svog sunarodnika Branka Bogunovića u Pragu i jednoglasni su u osudi ovakvog ponašanja hrvatskog pravosuđa. Istovremeno se pitaju da li treba da strahuju od novog talasa tajnih hrvatskih optužnica. Nikola Samardžija, predsednik Kanadsko-srpskog saveta, ističe za "Vesti" da očekuje da će i češko i hrvatsko pravosuđe u slučaju uhapšenog Branka Bogunovića raditi po pravu i važećim zakonima.

- Neshvatljivo je da se i dalje hapse Srbi svuda po svetu samo zato što su rodom iz Hrvatske ili su tamo bili tokom rata. Svako ko je kriv treba da odgovara, ali je previše primera iz pravosudne prakse u Hrvatskoj da su lovili Srbe, a onda ih puštali na slobodu jer nije bilo dokaza. Dokazi moraju da budu presudni, a ne nagađanja - navodi Samardžija.

Prema njegovim rečima, u Kanadi je veliki broj Srba, ali i Hrvata iz Hrvatske i dosad nikada nije bilo problema zbog toga.

- Srbija i Hrvatska bi morale da sednu i da jednom za sva vremena reše problem optužnica za ratne zločine. Rat je odavno gotov i treba gledati u budućnost, a ne da se stalno vraćamo u prošlost - naglašava Samardžija.

Izručenje za 45 dana?

Direktor Veritasa kaže za "Vesti" da će proces ekstradicije Bogunovića trajati mnogo kraće nego u drugim slučajevima budući da su i Češka i Hrvatska članice Evropske unije.
- Pretpostavljam da će ceo proces pred tamošnjim sudom biti završen za najduže 45 dana, posle čega bi se moglo očekivati da Bogunović bude izručen Hrvatskoj - objasnio je Savo Štrbac.

Krajišnik: Srbija da se angažuje

Neđo Krajišnik, višedecenijski član SNO za Kanadu, dugogodišnji član centralne uprave SNO i predsednik SNO u dva mandata, kaže da je sramota da Srbe i dalje hapse širom sveta po optužnicama na kojima su se našli možda i samo zato što su nekada živeli u Hrvatskoj.

- To što se dešava našim ljudima je van svih razumnih okvira i zaista se ne događa nijednom drugom narodu. To je, zapravo, agonija koja ne prestaje. Mi kao organizacija smo uz svoj narod, ali naše diplomate iz Srbije moraju da se angažuju da do ovakvih situacija više ne dolazi. Moraju da preduzmu inicijativu i iz MUP i iz MIP preko evropskih institucija da se ta hapšenja više ne dešavaju - kazao je Krajišnik. 

G.G.

Hrvatska sramota 

-Sramota je ovo što se dešava,samo seju poternice.To se dešava iz godine u godinu, ljudi odlaze preko okeana,putuju,ne znajući šta ih čeka.Nemaju pojma da su na bilo kakvim poternicama,jer znaju da nisu ništa uradili, a onda ih uhapse.Sramota - rekao je Aleksandar Pantelić, predsednik SNO Kanade. G. G.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2018. 01:30
Зашто се Кроати не би понашали као животиње према Крајишницима кад ни "српски" политичари нису бољи. Издали су и оставили на цедилу Крајину и данас Срби, хероји Крајине лутају по свету. Кад би се вратили у "мајку" Србију били би изручени Кројцерима. Помози ко може овом народу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online