Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2019.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

Srbija opet na nišanu

Ovog vikenda u Hrvatskoj, povodom 10 godina članstva u NATO, počela je prva od ukupno tri međunarodne vojne vežbe koje organizuje Komanda kopnenih snaga za Evropu američke vojske u koordinaciji sa članicama NATO i "partnerskim zemljama".

pixabay.com
Foto: Arhiva

U prvoj vežbi Munjeviti odgovor 19, koja će trajati do 6. juna, na teritoriji Hrvatske, Slovenije i Mađarske učestvovaće 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke, ali i vojske samoproklamovanog Kosova!

Penzionisani general i bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović ocenio je za Sputnjik da se radi o nastavku politike koju zapadni centri moći već godinama sprovode pogotovo prema Srbiji i zaoštravanje odnosa Istoka i Zapada preko srpskih leđa.

Stojanović podseća da po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 uopšte nije predviđeno da Kosovo može imati oružane snage, ali je Zapad prećutno prešao preko toga, a sada ide korak dalje da takvu nelegalizovanu vojsku poziva na vežbe u okviru NATO.

- Mislim da je to, na neki način, odgovor NATO-a, pre svega SAD, na vojnu paradu koja je održana u Nišu da bi se na neki način napravio balans i poslala poruka kosovskim Albancima da je NATO garant njihove bezbednosti - smatra Stojanović.

On podseća da Kosovo već odavno sa Vojskom Albanije organizuje zajedničke obuke i vežbe.

- To je veoma teška situacija kad je u pitanju bezbednost Srbije, a vojnim vežbama u Hrvatskoj, na kojima učestvuju vojske Albanije i Kosova, šalje se loša poruka Srbiji - smatra Stojanović i dodaje:

- Očigledno da klizimo u neki rasplet, neko zaoštravanje na prostoru Zapadnog Balkana i stvarno nisam optimista i ne vidim da se diplomatskim ili nekim drugim sredstvima može nešto rešiti. Faktički, ovo će potrajati, mišići će se trenirati nad Srbijom i kako će to ispasti - to teško može bilo ko da predvidi - zaključio je Stojanović.

Zvaničnici Srbije nijednim slovom nisu prokomentarisali ovaj događaj, a sagovornici "Vesti" tvrde da je reč o ozbiljnoj provokaciji ne samo zapadnih komšija, već i SAD i NATO gde je Srbija punopravna članica Partnerstva za mir.

- Nema dileme da je reč o jasnoj provokaciji prevashodno Hrvatske kao domaćina vojne vežbe. Kosovo nije članica ni NATO ni Partnerstva za mir i nema nijednog razloga da učestvuje. Međutim, Hrvatska je poslala poruku da podržava Kosovo ne samo u sticanju međunarodnog priznanja, već i formiranju oružanih snaga - ističe penzionisani general Radovan Radinović.

Nije odgovor na paradu?

Prema Radinovićevim rečima, pogrešno je tumačiti da je učešće Kosova na vojnoj vežbi NATO zapravo odgovor na vojnu paradu u Nišu.

- Srbija je nedvosmislena u tome da se na bilo koji način ne nadmeće sa NATO. Uostalom, saradnja u okviru Partnerstva za mir je najbolji dokaz - kaže Radinović.

Podići i avijaciju

I nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu, penzionisani pukovnik Stanko Nešić nema dileme da je reč o ozbiljnoj provokaciji.

- Srbija u jednom trenutku mora da jasno kaže da joj je dosta ovakvih provokacija i da je odlučna da zaštiti svoj suverenitet po svaku cenu. Ukoliko Hrvatska kao naš prvi komšija svesno izazove provokaciju tako što pozove na vežbu i vojsku samoproklamovanog Kosova, ne vidim zbog čega bi se kao provokacija tumačila slična vojna vežba ili podizanje naše vojne avijacije uz samu granicu - ističe pukovnik Nešić.

On objašnjava da je reč o provokaciji sa dvojakim ciljem.

- Prvi je stvaranje još većih tenzija i destabilizacije ne samo u Srbiji, već i u regionu, a drugi je pokušaj legitimizacije nezavisnog Kosova mimo Ujedinjenih nacija, kroz posredna priznanja njenih institucija, uključujući i vojsku Kosova - ističe Nešić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online