Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2019.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

Srbija opet na nišanu

Ovog vikenda u Hrvatskoj, povodom 10 godina članstva u NATO, počela je prva od ukupno tri međunarodne vojne vežbe koje organizuje Komanda kopnenih snaga za Evropu američke vojske u koordinaciji sa članicama NATO i "partnerskim zemljama".

pixabay.com
Foto: Arhiva

U prvoj vežbi Munjeviti odgovor 19, koja će trajati do 6. juna, na teritoriji Hrvatske, Slovenije i Mađarske učestvovaće 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke, ali i vojske samoproklamovanog Kosova!

Penzionisani general i bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović ocenio je za Sputnjik da se radi o nastavku politike koju zapadni centri moći već godinama sprovode pogotovo prema Srbiji i zaoštravanje odnosa Istoka i Zapada preko srpskih leđa.

Stojanović podseća da po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 uopšte nije predviđeno da Kosovo može imati oružane snage, ali je Zapad prećutno prešao preko toga, a sada ide korak dalje da takvu nelegalizovanu vojsku poziva na vežbe u okviru NATO.

- Mislim da je to, na neki način, odgovor NATO-a, pre svega SAD, na vojnu paradu koja je održana u Nišu da bi se na neki način napravio balans i poslala poruka kosovskim Albancima da je NATO garant njihove bezbednosti - smatra Stojanović.

On podseća da Kosovo već odavno sa Vojskom Albanije organizuje zajedničke obuke i vežbe.

- To je veoma teška situacija kad je u pitanju bezbednost Srbije, a vojnim vežbama u Hrvatskoj, na kojima učestvuju vojske Albanije i Kosova, šalje se loša poruka Srbiji - smatra Stojanović i dodaje:

- Očigledno da klizimo u neki rasplet, neko zaoštravanje na prostoru Zapadnog Balkana i stvarno nisam optimista i ne vidim da se diplomatskim ili nekim drugim sredstvima može nešto rešiti. Faktički, ovo će potrajati, mišići će se trenirati nad Srbijom i kako će to ispasti - to teško može bilo ko da predvidi - zaključio je Stojanović.

Zvaničnici Srbije nijednim slovom nisu prokomentarisali ovaj događaj, a sagovornici "Vesti" tvrde da je reč o ozbiljnoj provokaciji ne samo zapadnih komšija, već i SAD i NATO gde je Srbija punopravna članica Partnerstva za mir.

- Nema dileme da je reč o jasnoj provokaciji prevashodno Hrvatske kao domaćina vojne vežbe. Kosovo nije članica ni NATO ni Partnerstva za mir i nema nijednog razloga da učestvuje. Međutim, Hrvatska je poslala poruku da podržava Kosovo ne samo u sticanju međunarodnog priznanja, već i formiranju oružanih snaga - ističe penzionisani general Radovan Radinović.

Nije odgovor na paradu?

Prema Radinovićevim rečima, pogrešno je tumačiti da je učešće Kosova na vojnoj vežbi NATO zapravo odgovor na vojnu paradu u Nišu.

- Srbija je nedvosmislena u tome da se na bilo koji način ne nadmeće sa NATO. Uostalom, saradnja u okviru Partnerstva za mir je najbolji dokaz - kaže Radinović.

Podići i avijaciju

I nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu, penzionisani pukovnik Stanko Nešić nema dileme da je reč o ozbiljnoj provokaciji.

- Srbija u jednom trenutku mora da jasno kaže da joj je dosta ovakvih provokacija i da je odlučna da zaštiti svoj suverenitet po svaku cenu. Ukoliko Hrvatska kao naš prvi komšija svesno izazove provokaciju tako što pozove na vežbu i vojsku samoproklamovanog Kosova, ne vidim zbog čega bi se kao provokacija tumačila slična vojna vežba ili podizanje naše vojne avijacije uz samu granicu - ističe pukovnik Nešić.

On objašnjava da je reč o provokaciji sa dvojakim ciljem.

- Prvi je stvaranje još većih tenzija i destabilizacije ne samo u Srbiji, već i u regionu, a drugi je pokušaj legitimizacije nezavisnog Kosova mimo Ujedinjenih nacija, kroz posredna priznanja njenih institucija, uključujući i vojsku Kosova - ističe Nešić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online