Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.09.2018.
16:29
blic.rs, Vestionline A

"Blamaža jedne predsednice": Zašto Kolinda laže?

Švajcarski list "Tages-Ancajger" objavio veliki članak pod naslovom "Blamaže jedne predsednice", a koji se bavi nizom gafova Kolinde Grabar-Kitarović.

EPA/Malton Dibra
Kolinda Grabar Kitarović

Povod za taj tekst bio je, kako prenosi hrvatski portal Index.hr, nedavni intervju hrvatske predsednice austrijskom listu "Klajne Cajtunng". "Ona osuđuje izbeglice i blamira se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji. Šta se to dešava sa hrvatskom predsednicom?" pita se list.

Ali, sada je "konzervativna hrvatska predsednica opet u centru pažnje - zbog intervjua za austrijski 'Klajne Cajtung' - ali ne iz nekih grandioznih razloga", piše austrijski list koji ističe da je u najnovijem istupu Kolinda Grabar Kitarović napala izbeglice i migrante, govoreći da su to "većinom muškarci u borbenim godinama" i da je EU "primila pogrešne izbeglice".

Švajcarski list onda podseća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbeglica i da nevladine organizacije izveštavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbeglice i migrante na granici prema BiH.

- Posve u ofsajd je otišla hrvatska predsednica svojim izjavama o staroj, socijalističkoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila deo do proglašenja nezavisnosti 1991. godine - piše TA i nastavlja ironično navoditi Kolindinu izjavu da se u Jugoslaviji nije smelo reći da si Hrvat, nego se moralo reći da dolaziš iz Hrvatske.

- Zašto predsednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nisu bili jedini - piše TA.

- Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio Hrvatom u svom venčanom listu - nabraja švajcarski list.

- Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unapred prijavljivati koliko ćeš hleba pojesti - navodi TA i podseća da Kolindu sledeće godine čekaju predsednički izbori i da ona "pokušava da mobilizuje svoju nacionalističku klijentelu".

U tekstu se podseća i da je jedan od njenih prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka i da se izjasnila kao fan pesama "kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona kog mediji nazivaju bardom mržnje".

Spominju i slučaj kad se Kolinda izvinila jer je u Dubrovniku podelila čokoladice srpske proizvodnje: "Hrvatska predsednica ne deli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti."

Na kraju "Tages-Ancajger" preporučuje Kolindi da počne da čita Miroslava Krležu i navodi da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurata i sličnih mlečnih proizvoda, po službenim podacima iznesenim u časopisu Mlekarstvo.

- Hrvatska predsednica je tada imala osam godina - poentira na kraju članak u časopisu koji, kako piše Index, važi za veoma uticajan u Švicarskoj, naročito u nemačkom govornom području.

POVEZANE VESTI

Petak 14.09.2018. 17:45
Швајцарци не би били Швајцарци да нису лопови и преваранти. А сада окрећу капу од Кроата којима нису све гуске на броју.
Petak 14.09.2018. 20:09
"Zašto Kolida la,že"?Pa svi la,žu što bi ona bila izutak u toj branži la,žova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online