Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.09.2018.
16:15
Vestionline, Tanjug A

"Nema jake Evrope bez uspešnog Balkana"

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je danas da je dogovor o imenu postignut između Grčke i Makedonije primer za rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu, a u cilju bolje budućnosti balkanskih zemlja unutar EU.

EPA/Florian Wieser
Zoran Zaev: Želimo da budemo primer i inspiracija za rešavanje svih bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu

- Nema jake Evrope bez uspešnog Balkana, a Balkan je jedino uspešan kao deo EU - rekao je u govoru pred Evropskim parlamentom Zaev i naglasio da zemlje Zapadnog Balkna geografski, istorijski, kulturološki i po svojim vrednostima pripadaju EU.

On je rekao da su vizija budućnosti u EU i sama evropska ideja snaga i inspiracija za rešavanje gorećih pitanja u regionu, a sporazum oko imena između Grčke i Makedonije primer je za rešavanje ostalih otvorenih pitanja u regionu. 


- Želimo da budemo primer i inspiracija za rešavanje svih bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu. Podržavamo nalaženje održivih rešenja zasnovanih na evropskim vrednostima i međunarodnom pravu koja će dugoročno stabilizovati region i pripremiti ga za ulazak u EU - rekao je Zaev. 

On je ocenio da je EU najuspešnji mirovni projekat na svetu i model koji je rešavao velike istorijske konflikte i pretvarao ih u održive zajednice zasnovane na prijateljsvu i poverenju. 

- U razgovorima ja i premijer (Aleksis) Cipras smo napravili ustupke ali i dobili mnogo za narod i budućnost. Stavli tačku na razlike koje su nam bile prepeka 25 godina i položili temelje za partnerstvo koje će poboljšati stabilnost, bezbednost i ekonomiju u regionu - naveo je Zaev. 

Makedonski premijer je u svom govoru, prvom na makedonskom jeziku u Evropskom parlamentu, poručio da će svi susedi na Balkanu imati bolju budućnost kada nastupe zajedno kao saveznici i porodica. 

- Integracija balkanskih zemalja u EU doneće još veću stabilnost širom Evrope. Nema jake Evrope bez uspešnog Balkana, a Balkan jedino uspešan kao deo EU - naglasio je Zaev. 

On se založio i za to da se konsloidacija EU odvija paralelno sa evropskom konsolidacijom Balkana.

- Evropska integracija Balkana geostrateška je investicija u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrednostima i standardima - ocenjuje Zaev. 

Premijer Makedonije kaže da će se makedonski narod 30. septembra, kada se na referendumu bude odlučivalo o sprazumu sa Grčkom, suočiti sa istorijskim trenutkom i i još jednim raskršćem u svojoj istoriji. On je pozvao građane Makedonije da iskoriste jedinstvenu prilika koja, prma njegovim rečima, zemlji pruža "kartu za ulazak u EU i NATO." 

- Ovo nije laka odluka. Bićemo Republika Severna Makedonija s priznatim makedonskim narodom i makedonskim jezikom - rekao je Zaev. 

Zoran Zaev je zaključio da je EU za Zapadni Balkan mnogo više od zajednice, privrednog rasta i ekonomske sigurnosti. Prema njegovim rečima, članstvo u EU predstavlja život u modernom društvu, društvu jednakosti, jasnih demokratskih standarda sa vladavinom prava i jednakim pravima za sve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online