Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
17:33
Đ. Barović - Vesti A

Pisac "opasniji" od vehabija

Ruskom piscu Evgeniju Zaharu Prilepinu koji je do sada preveden na više od 25 jezika, a važi za jednog od najčitanijih u svetu, zabranjen je ulazak u BiH, odnosno Republiku Srpsku pod objašnjenjem da bi "njegovo prisustvo predstavljalo opasnost za bezbednost građana i narušava javni mir i poredak, te predstavlja pretnju za međunarodne odnose BiH".

Epa/ Maxim Shipenkov
Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH

Ovu odluku donele su bosanske bezbednosne službe i samo su nastavak sličnih zabrana koje su se odnosile na ruske motoriste Noćne vukove i neke patriotske organizacije iz Srbije.

Poznati pisac je u četvrtak doputovao u Beograd redovnom avio-linijom, a trebalo je da bude počasni gost 53. Kočićevog zbora u Banjaluci.

Ambasada Rusije razočarana

U saopštenju Ambasade Rusije u BiH stoji da su "duboko razočarani" ovom zabranom.
"Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu inostranih poslova BiH za objašnjenje", saopšteno je iz Ambasade Rusije.

Međutim, na graničnom prelazu Rača najpre mu je oduzet pasoš, a zatim i izdato rešenje da je persona non grata za BiH. Na tom rešenju se jasno vidi da je odluka doneta još 26. marta ove godine.

Ljilja Petrović-Zečević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, koja je trebalo da bude domaćin ovom piscu, kaže da je apsolutno niko iz bezbednosnih službi BiH nije kontaktirao i predočio da je Prilepovu zabranjen ulazak u Bosnu.

- Njegovo gostovanje smo najavljivali nedeljama. Čak smo morali da dokupljujemo neke knjige, koliko je interesovanje, ali me niko nije pozvao i rekao da ne organizujemo njegovo književno veče jer ne sme da uđe u BiH - objašnjava za "Vesti" direktorka i dodaje da je Prilepin prošle godine u Višegradu dobio Andrićevu nagradu i nije imao nikakvih problema, a da bez ikakvih problema putuje u Nemačku, Austriju i Italiju.

Političke igre

Poznati ruski pisac nije imao vremena da se sretne sa reporterima "Vesti" zbog ranije dogovorenih obaveza i intervjua prodržavnim medijima.
Ipak, bio je krajnje iznenađen činjenicom da mu je zabranjen ulazak u BiH.
- Samo ove godine je dva puta bio u Nemačkoj, jednom u Austriji i to bez ikakvih problema. Plašim se da su ovo političke igre unutar BiH pred predstojeće izbore - kazao je jedan od njegovih saradnika u Beogradu.

- Zaista je gorak osećaj saznanje da na nivou BiH postoje "crne liste", a da su na njima sada i i književnici - kaže za Vesti Petrović-Zečević.

Predsednik Milorad Dodik ocenio je da je naredba OBA BiH "sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske". On je kazao i da će Prilepinu biti dodeljen Orden predsednika Republike.

Za stručnjaka iz oblasti bezbednosti, Dževada Galijaševića ovo je jasan dokaz da i te kako postoje crne liste onih kojima je zabranjen ulazak u BiH.

- Očigledno je laž ono što je ranije tvrdio ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić da ne postoje crne liste, a posebno ne ruskih intelektualaca. Nažalost, ovo je jasan dokaz da su u Bosnu izgleda jedino dobrodošle vehabije, mudžahedini i teroristi iz Islamske države. Tužno je što u ovoj zemlji bolji status ima Abu Hamza, dokazani koljač jedinice El mudžahedin, nego intelektualci. Plašim se da neko nije imao pameti jer se na ovaj način direktno sukobljava s Rusijom. Smešno je napisati da jedan ruski pisac predstavlja pretnju po bezbednost, a to nisu ni britanski specijalci, ni vehabije naseljene po arapskim naseljima - zaključuje Galijašević.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online