Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.04.2019.
11:55
Vestionline, sputniknews.com A

Dodik: Apelujem da se formira vlast

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik apeluje na političke lidere da se pet meseci nakon opštih izbora što pre formira vlast u toj državi.

EPA/Fehim Demir
Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

- Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u decembru pokazali svetu da smo završili Savet ministara, kao što je jednako loša da nakon pet meseci to nismo uradili - kazao je Dodik u intervjuu "Jedan“ na BHRT.

Dodik je upozorio da bez nove vlasti nema pozitivnog mišljenja za BiH.

Neformiranje Saveta ministara u tako dugom periodu Dodik vidi kao uzurpaciju političkih prava.

On je podsetio da je pre nekoliko dana evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han istakao da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

- Ja apelujem da se formira vlasT - rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD-a je kazao da mu je neshvatljivo razvlačenje pregovora o formiranju Saveta ministara i zbog čega se postavlja pitanje ulaska Demokratske fronte, hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, u vlast ili formiranja bosansko-hercegovačkog bloka.

- Mi se dogovorimo sa Izetbegovićem koji pristane i kaže: "Ok, ide predsedavajući Srbin i tri ministarstva, ide tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima". Zato što je predsedavajući Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo u redu i hajde da samo napravimo neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović. Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo Čović i ja, a on kaže: "Moram da još vidim" -  naveo je Dodik.

A onda nakon dan shvatimo, ulazi Željko Komšić i njegov DF, objasnio je predsedavajući Predsedništva BiH.

- Ok, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da pored predsedavajućeg imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić. Hoću li ja da dovedem Marka Pavića? Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem: "Šta je s njima, imaju i oni svoje poslanike unutra" -  naveo je Dodik.

Govoreći o budućnosti BiH, Dodik kaže da ne može da isključi bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske.

- Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno - ponovio je Dodik.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ta institucija "odavno dobila političke konotacije“.

- Svi mi znamo šta znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje saglasnost akata niže pravne snage sa Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sistem. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o Danu Republike i tada je doneo političku odluku. Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve što je u vezi sa identitetom Republike Srpske. Ranije je naložio da se promeni grb, da se promeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu treba raspravljati - smatra Dodik.

U vezi sa najnovijom aferom "selefije“, Dodik kaže da je Predsedništvo BiH dobilo informaciju o navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja.

Međutim, ističe, da je ponižavajuće što je Predsedništvo moralo da traži informaciju od ministra bezbednosti, ako je već država ugrožena.

- Više sam saznao iz novina nego odatle. Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je poverljivog karaktera. Tamo piše u fusnoti da ako iznesem taj sadržaj, da bih mogao biti ja taj koji će biti proganjan. Evo, ne mogu onda da kažem. Ja bih voleo da nije poverljivog karaktera i da se to raščisti. U stvari, ja nisam ni video ništa poverljivo. Pravi se mistifikacija. Ne treba to - kazao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online