Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.08.2018.
20:15
Vestionline, Tanjug A

Srbi iz Crne Gore preneli Vučiću zabrinutost za svoj položaj

Delegacija Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore prenela je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrinutost za položaj srpske zajednice u Crnoj Gori i iznela predloge o načinima na koje bi Srbija mogla da pomogne da se taj položaj popravi, saopšteno je iz tog Saveta.

pixabay.com
 

Na sastaku sa predsednikom Srbije i Delegacije kulturnih, naučnih i medijskih ustanova, kao i čelnicima stranaka Srba iz Crne Gore nagovešteno je da bi obeležavanju 100. godišnjice Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda Crne Gore i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije u Podgorici, mogao da prisustvuje i predsednik Srbije navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom sastanka Vučić poručio da će Srbija uvek biti uz svoj narod i za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije, kao i da će pomoći da se ekonomski, nacionalni i kulturni položaj Srba u Crnoj Gori unapredi, poštujući državu Crnu Goru i njene zakone.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović kazao je da je predsednika Vučića direktno upoznao sa problemima sa kojima se susreće srpski narod u Crnoj Gori.

"Mi smo izneli naše viđenje položaja i statusa srpskog naroda u Crnoj Gori, koje je uglavnom sadržano u otvorenom pismu koje sam uputio predsedniku Vučiću i u njemu zahtevao da Srbija, kao naša matična država, povede više računa o svojim sunarodnicima u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

On je dodao da predstavnici Saveta nisu došli u Srbiju da traže bilo kakva sredstva, niti da matična država poremeti bilo kakve odnose sa Crnom Gorom, već kako bi tražili da Srbija povede više računa o statusu i položaju srpskog naroda, da zaštiti njegove interese, te da u skladu sa ustavima obe države dobiju ono što im pripada.
 

Vuksanović je rekao i da je Srbima u Crnoj Gori aktuelna crnogorska vlast nadredila sve manjinske nacionalne zajednice koje zbog toga imaju daleko veći i politički i društveni uticaj nego što to ima srpski narod sa trideset posto učešća u ukupnom broju stanovnika.

- Državni vrh Srbije to je veoma dobro shvatio i dao nam je uveravanja da će preko svojih institucija i u direktnom kontaktima insistirati da se sadašnji status Srba, koji je vrlo nepovoljan, u što skorije vreme popravi - kazao je Vuksanović.

On je ocenio da je u Beogradu vođen izuzetno korektan razgovor koji će se nastaviti i ubuduće.

Vuksanović je dodao da je predsednika Srbije upoznao i sa inicijativom koju je ova organizacija pokrenula, a tiče se održavanja referenduma o poništenju odluke Vlade Crne Gore o priznanju takozvane nezavisne države Kosovo, kao i o organizovanju velike svečanosti povodom stogodišnjice od održavanja Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Vuksanović je rekao da je ovaj datum posebno važan i da ga obeležavaju već 19 godina, a da će i ove godine biti održana velika manifestacija i da su o tome upoznali i državni vrh Srbije.

- U razgovoru je nagovešteno da bi ovom velikom događaju u Podgorici mogao da prisustvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Vuksanović.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, te direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online