Nedelja 05.08.2018.
20:15
Vestionline, Tanjug

Srbi iz Crne Gore preneli Vučiću zabrinutost za svoj položaj

pixabay.com
 

Na sastaku sa predsednikom Srbije i Delegacije kulturnih, naučnih i medijskih ustanova, kao i čelnicima stranaka Srba iz Crne Gore nagovešteno je da bi obeležavanju 100. godišnjice Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda Crne Gore i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije u Podgorici, mogao da prisustvuje i predsednik Srbije navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom sastanka Vučić poručio da će Srbija uvek biti uz svoj narod i za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije, kao i da će pomoći da se ekonomski, nacionalni i kulturni položaj Srba u Crnoj Gori unapredi, poštujući državu Crnu Goru i njene zakone.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović kazao je da je predsednika Vučića direktno upoznao sa problemima sa kojima se susreće srpski narod u Crnoj Gori.

"Mi smo izneli naše viđenje položaja i statusa srpskog naroda u Crnoj Gori, koje je uglavnom sadržano u otvorenom pismu koje sam uputio predsedniku Vučiću i u njemu zahtevao da Srbija, kao naša matična država, povede više računa o svojim sunarodnicima u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

On je dodao da predstavnici Saveta nisu došli u Srbiju da traže bilo kakva sredstva, niti da matična država poremeti bilo kakve odnose sa Crnom Gorom, već kako bi tražili da Srbija povede više računa o statusu i položaju srpskog naroda, da zaštiti njegove interese, te da u skladu sa ustavima obe države dobiju ono što im pripada.
 

Vuksanović je rekao i da je Srbima u Crnoj Gori aktuelna crnogorska vlast nadredila sve manjinske nacionalne zajednice koje zbog toga imaju daleko veći i politički i društveni uticaj nego što to ima srpski narod sa trideset posto učešća u ukupnom broju stanovnika.

- Državni vrh Srbije to je veoma dobro shvatio i dao nam je uveravanja da će preko svojih institucija i u direktnom kontaktima insistirati da se sadašnji status Srba, koji je vrlo nepovoljan, u što skorije vreme popravi - kazao je Vuksanović.

On je ocenio da je u Beogradu vođen izuzetno korektan razgovor koji će se nastaviti i ubuduće.

Vuksanović je dodao da je predsednika Srbije upoznao i sa inicijativom koju je ova organizacija pokrenula, a tiče se održavanja referenduma o poništenju odluke Vlade Crne Gore o priznanju takozvane nezavisne države Kosovo, kao i o organizovanju velike svečanosti povodom stogodišnjice od održavanja Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Vuksanović je rekao da je ovaj datum posebno važan i da ga obeležavaju već 19 godina, a da će i ove godine biti održana velika manifestacija i da su o tome upoznali i državni vrh Srbije.

- U razgovoru je nagovešteno da bi ovom velikom događaju u Podgorici mogao da prisustvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Vuksanović.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, te direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

2024 © - Vesti online