Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.07.2010.
12:44
A

Ispovest preživelih iz Jasenovca: Krv tekla kao voda!

Bračni par Dedić, 81-godišnja Fata i njen godinu dana mlađi suprug Nadir, kao maloletnici su završili u Jasenovcu i danas su jedini živi Romi koji su preživeli pakao tog ustaškog logora.

Nadir i Fata Dedić

  

Tamo su proveli nekoliko strašnih meseci. Dečji plač, brutalna ubistva, mučenja, silovanja, prisilni rad... Slike su još žive, a sećanja bolna.

Nadir Dedić uhapšen je u jesen 1942. U logoru je proveo četiri i po meseca jer je optužen da je bio u kontaktu sa partizanima. Kao 12-godišnjak počeo je da radi u Novoj Topoli. Čuvao je krave.

Jednom prilikom igrao se sa decom, šibicom potpalio grm i izazvao veliki požar. Pobegao je i legao u štalu. Gde je ono Ciganče koje čuva krave, prenuo ga je iz sna muški glas. "Spava. Šta je uradio?" - upitao je gazda ustaše.

Uzalud je vlasnik imanja pokušavao da zašti malog Nadira. Isprebijan i prestrašen, brzo se našao u kamionu kojim su ga prevezli u Bosansku Gradišku, a zatim u Jasenovac.


"Ošišali su nas i zaprašili protiv vašaka. Vrlo brzo su me upregnuli pa sam radio u bravarskoj radionici. Decu koja su bila slabija, maltretirali su i mučili, a one sposobnije terali da nose drva", priča Nadir.

"Dani su mi brzo prolazili, ali noći su bile traumatične jer su logorom odjekivali dečji plač i vrištanje. Nito nije bio pošteđen. Ja nisam imao pojma ni ko su partizani, ni ko su ustaše, a optužili su me da sam vatrom partizanima davao signale", pričao je Nadir koga su novinari pronašli u prenoćištu u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.


Imao je sreće jer je otac intervenisao kod porodice Hatić koja ga je spasila iz logora. Bio je svetle puti pa su mislili da je musliman.

Nadirova supruga Fata svedoči je brojnim ubistvima koja su se tamo dogodila. Gledala je kako joj ustaše ubijaju baku, siluju žene i likvidiraju decu. Ona je u logoru u Staroj Gradiški provela tri meseca, a u Jasenovcu četiri.

"S bakom sam, koja je na glavi nosila tepsiju, hodala uz puteljak u selu Rovina. Odjednom je naišao kamion sa ustašama. Nisam niti trepnula, baka je već pala na zemlju, a mene su priveli", priseća se tragičnog detinjstva.

"Muškarci u crnim odelima ubijali su i klali gde god su stigli. Krv je tekla kao voda. Zatvorenici bi prvo iskopali rupe, znajući da će ustaše u njih ubaciti njihove leševe. U Staroj Gradiški videla sam mrtvu decu s otvorenim očima, a u Jasenovcu silovane žene... Ciganke mogu da trpe, govorili su", priča Fata dok gleda u prazninu.

Nakon sedam meseci provedenih u logorima spasio ju je stric koji je tečno govorio nemački jezik. Nadir i Fata poznavali su se kao deca jer su iz istog kraja, ali u logoru se nisu susreli. Nadir se pridružio partizanima, a Fatu je ponovno susreo kada je s 2. banjalučkom brigadom krenuo na prugu Šamac-Sarajevo...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online